Reclamă

Averea combinată a miliardarilor din întreaga lume a crescut cu 2.000 de miliarde de dolari în anul 2024, echivalentul a 5,7 miliarde de dolari pe zi. Organizația Oxfam a anunțat aceste cifre impresionate luni, în preajma deschiderii forumului de la Davos.

Potrivit raportului intitulat „Jefuirea continuă”, publicat de Oxfam, s-au format aproape patru noi miliardari pe săptămână în ultimul an. Această statistică este pusă în contrast de organizație cu datele Băncii Mondiale, care arată că numărul persoanelor trăind cu mai puțin de 6,85 dolari pe zi a rămas aproape neschimbat din 1990, relatează EFE prin Agerpres.

În 2024, existau 2.769 de miliardari la nivel global, comparativ cu 2.565 anul precedent. Averea lor totală a crescut de la 13.000 de miliarde de dolari la 15.000 de miliarde de dolari în doar un an, marcând a doua cea mai mare creștere anuală a bogăției miliardarilor.

Raportul mai precizează că averea combinată a celor mai bogați zece bărbați din lume a crescut, în medie, cu aproape 100 de milioane de dolari pe zi. Chiar dacă și-ar pierde 99% din avere, „ar rămâne tot miliardari”, menționează studiul.

Oxfam a prognozat că în următorii cinci ani, ar putea apărea primul individ cu o avere de 1.000 de miliarde de dolari. Nu este exclus ca cel puțin cinci persoane să ajungă la o asemenea avere, se subliniază în raport. Deja, primii patru cei mai bogați oameni, toți americani și din domeniul tehnologiei, au împreună o asemenea sumă: Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg și Larry Ellison.

La nivel global, 36% din averea celor mai bogați este moștenită, iar 61% este legată de clientelism și puterea monopolistă, conform Oxfam. Citatul din revista Forbes arată că toți miliardarii sub 30 de ani au moștenit averea, iar conform UBS, alți o mie vor face asta în următoarele două decenii.

Oxfam a propus o serie de măsuri pentru a reduce inegalitatea, sugerând ca guvernele să asigure ca venitul celor mai bogați 10% să nu depășească cel al celor 40% mai săraci. De asemenea, recomandă majorarea impozitelor pe averi mari și eliminarea paradisurilor fiscale printr-un sistem fiscal internațional elaborat de Națiunile Unite.

Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial din 2025 se desfășoară în perioada 20-24 ianuarie la Davos, Elveția. Tema este „Colaborare pentru Era Inteligentă”, iar evenimentele sunt transmise în direct pe weforum.org, reunind circa 3.000 de lideri globali.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro