Ludovic Orban este noul premier al României, fiind ales astăzi, 14 martie, de 286 de parlamentari.
Ultima declarație de avere a premierului a fost depusă în decembrie, pe site-ul Guvernului. Acesta menționează faptul că deține o casă de vacanță împreună cu soția sa în județul Ilfov. Conform spuselor acestuia, casa a fost achiziționată în 2014, 50% din ea aparținând premierului prin contract de vânzare-cumpărare.
Premierul a surprins cu masina pe care o deține, un Volkswagen Passat, fabricat în anul 2007. Acesta mai menționează faptul că nu deține obiecte de artă, bijuterii sau metale prețioase.
Familia Orban nu are împrumuturi la bănci, iar soția premierulul deține peste 11.800 de euro, la două bănci: Raiffeisen și BCR.
Veniturile declarate ale lui Ludovic Orban în anul 2018 vin din consultanța tehnică pentru două firme. De la prima firmă, Revicond Canaltech SRL, premierul a încasat 28.356 de lei, iar de la cea de-a doua, SCP Doru Trăilă și Asociații, s-au încasat 9.000 de lei.
Cea de-a doua firmă de la care premierul a încasat bani este o casă de avocatură care aparține fostului soțul al Cristinei Trăilă, deputat PNL din 2017. Ea l-a înlocuit pe Eugen Nicolăescu.
Conform declarațilei, Mihaela Orban nu a avut venituri în anul fiscal 2018.
După toate aceste informații oferite cu privire la averea sa, Ludovic Orban pare cel mai sărac premier avut de România.
Casa de vacantă devine locuință
La doar o zi de la depunderea declarației de avere detaliată mai sus, premierul a revenit cu o rectificare, modificând casa de vacanță în locuință.
Între timp au mai apărut două conturi în euro pe numele soției, unul de aproximativ 5.500 de euro și altul de 6.275 de euro.
Întrebat cum a reușit să trăiască din 3.000 de lei/lună, premierul a motivat că este o persoană modestă, care trăiește auster.
„Sunt un om simplu, pot spune chiar că sunt auster și cheltuielile pe care le fac sunt cheltuielile pe care le face orice om normal. Sigur că în viață ai ani mai buni, ani mai răi, luni mai bune, luni mai rele, nu întotdeauna trăiești strict din venitul pe care îl încasezi pe parcursul unui an, ci și din veniturile pe care le-ai avut anterior sau din alte cheltuieli.
Eu sunt după 30 de ani de cariera în viața publică, perioadă în care am deținut funcții extrem de importante în statul român, de la viceprimar general al Capitalei până la funcția de ministru al Transporturilor, președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, parlamentar, acum prim-ministru. Ce puteți vedea este că am trăit strict din indemnizația pe care am primit-o pentru funcțiile publice pe care le-am deținut și cred că ăsta este lucrul cel mai important.
Faptul că au existat anumite, să le spunem, perioade în care nu am înregistrat venituri, vreau să rețineți că nu m-am dus și nu am cerut niciun ajutor de somaj în perioada respectivă”, a adaugat Orban.
Îintrebat cum a reușit să achite creditul de 10.000 de euro pe care îl avea în anul 2017, cu un venit de aproximativ 3.000 de lei pe lună, Ludovic Orban a spus că nu a fost achitat în 2018.
„Pâi normal că nu a mai apărut această datorie (în declarația de avere – n.red.), pentru că a fost achitată. Nu a fost achitată în 2018”, a explicat Orban.