Cu o valoare netă estimată la 486 de miliarde de dolari, Elon Musk devine cel mai bogat om din lume, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires. Musk își depășește astfel rivalul său, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a cărui avere este de 250 de miliarde de dolari. Pe locul al treilea, CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, deține o avere de aproximativ 219 miliarde de dolari.
Cea mai mare parte a creșterii averii lui Musk provine din participația sa de 13% în Tesla. Acțiunile companiei de vehicule electrice au urcat dramatic, atingând un maxim istoric de 479,86 dolari, în comparație cu valoarea de 242 de dolari de la începutul lunii noiembrie. Doar marți, averea miliardarului a crescut cu 12 miliarde de dolari, această sumă fiind mai mare decât produsul intern brut al unor țări precum Vietnam, Bangladesh și Filipine.
Relatia strânsă pe care Musk o are cu președintele ales, Donald Trump, a crescut speranțele acționarilor Tesla cu privire la implementarea unor politici favorabile pentru sectorul autos electric și de conducere automată. Potrivit lui Dan Ives, director general al Wedbush Securities, „Pariurile lui Musk pe Trump au fost pentru veacuri”, iar Tesla continuă să domine piața vehiculelor electrice.
Pe lângă Tesla, Musk deține 42% din SpaceX, evaluată recent la 350 de miliarde de dolari. SpaceX, care controlează rețeaua vastă de sateliți de internet Starlink și operează nava spațială Dragon 2, a devenit cel mai valoros startup din lume, evaluarea sa dublându-se într-un an.
Contributia la averea sa a crescut și datorită firmei de inteligență artificială xAI, fondată în 2023, ce rivalizează cu OpenAI. xAI a fost evaluată la 50 de miliarde de dolari, iar participația lui Musk este estimată la 25 de miliarde de dolari.
În vârstă de 53 de ani, Musk este implicat și în alte proiecte, printre care se numără platforma de socializare X, achiziționată în 2022 pentru 44 de miliarde de dolari, Boring Company, și Neuralink, startup dedicat implanturilor cerebrale.