Cu toții am auzit că relațiile intime în post sunt interzise, cel puțin asta susțin anumiți preoți, dar și bătrânii României. Care este, de fapt, adevărul?  

Postul reprezintă o perioadă în care oamenii trebuie să se abțină de la mai multe lucruri, nu de la mâncare. Se spune că în perioada de post trebuie să ne abținem de la orice gând rău despre aproapele nostru, de la certuri, de la vicii, dar și de la poftele trupești.  

Nici până în ziua de azi nu se știe cu exactitate dacă avem voie, sau nu, să întreținem relații intime în timpul Postului. O declarație a Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a făcut lumină în acest sens.  

ÎPS Teodosie a fost întrebat de către o enoriașă, într-o emisiune la Radio Dobrogea, ce ar trebui să facă în condițiile în care ține post, însă soțul acesteia este pasional. Mai mult, femeia a spus că bărbatul o amenință dacă nu îi oferă ceea ce își dorește.  

În salvarea ei, ÎPS Teodosie a spus că este bine să se țină rânduiala, însă pentru binele familiei, trebuie să se găsească o modalitate de a-i îndeplini soțului dorințele.  

Relații intime în post? Ce spune ÎPS Teodosie

„Sunt multe situaţii, noi le întâlnim, duhovnicii, astfel de situaţii. Nu trebuie duse lucrurile la extrem, dar cu blândeţe, poate pe parcurs, va înţelege că trebuie să fie socotite nu toate zilele la fel şi să avem discernământ. Să distingem timpul de orice altă patimă”, a explicat Teodosie.  

Preotul spune că soțul și soția își aparțin unul altuia. Ea nu mai are ce e al ei, iar el nu mai are ce e al lui, ci își aparțin unul celuilalt. Iar iubirea, încheie preotul, le rabdă pe toate.  

Avem voie să întreținem relații intime în post? ÎPS Teodosie a dat răspunsul: Nu trebuie duse lucrurile la extrem!

În ceea ce privește părerea Bisericii Române Ortodoxe cu privire la acest subiect, se pare că BOR nu este de acord cu relațiile intime purtate de cuplurile necăsătorite. În cazul celor care s-au căsătorit religios, lucrurile stau altfel.  

Învățăturile Apostolului Pavel

Apostolul Pavel a vorbit despre acest subiect, atunci când a fost trimis să predice Evanghelia în orașul Corint. El a spus că ar fi bine ca fiecare bărbat să își atingă nevasta lui, și fiecare femeie să își atingă doar bărbatul ei.  

„Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ; şi tot aşa să facă şi nevasta faţă de bărbat. Nevasta nu este stăpână pe trupul ei, ci bărbatul. Tot astfel, nici bărbatul nu este stăpân peste trupul lui, ci nevasta. Să nu vă lipsiţi unul pe altul de datoria de soţi, decât doar prin bună învoială, pentru un timp, ca să vă îndeletniciţi cu postul, şi cu rugăciunea; apoi să vă împreunaţi iarăşi, ca să nu vă ispitească Satana, din pricina nestăpânirii voastre. Lucrul acesta îl spun ca o îngăduinţă; nu fac din el o poruncă”. (1 Corinteni 7:1-6) 

Distribuie

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.