Pentru majoritatea, factura la gaz și electricitate poate deveni o adevărată bătaie de cap pe măsură ce se apropie iarna. Dorind să economisești cât mai mulți bani, cauți constant alternative la încălzirea pe gaz. De aici și nevoia de a apela la o alternativă ieftină, care să îți permită să-ți încălzești locuința fără a fi nevoit să faci gaură în buget.
Una dintre ele ar putea fi soba pe peleți. Având în vedere că ne apropiem de iarnă, este o ocazie perfectă de a face un bilanț al avantajelor și dezavantajelor acestei metode de încălzire.
Care sunt beneficiile încălzirii cu peleți de lemn?
Cunoscuți în mod obișnuit sub denumirea de peleți, peleții de lemn este combustibil uscat, natural, folosit pentru a alimenta o sobă pe peleți. Obținut din bucăți mici de lemn și rumeguș , peletul nu depășește în general 2 centimetri în înălțime pentru un diametru cuprins între 6 și 8 milimetri. Pe lângă faptul că produc puțină cenușă, peleții de lemn au și alte avantaje.
- Ușurință în utilizare: ceea ce seduce înainte de toate este caracterul său practic. Într-adevăr, pentru a adopta acest mod de încălzire, este suficient să instalați pur și simplu o sobă pe peleți. Un echipament destul de simplu de utilizat pe lângă faptul că este ergonomic , pentru majoritatea utilizatorilor săi. Din ce în ce mai revoluționare, unele dispozitive sunt echipate cu un programator electric care îți permite să gestionezi funcționarea lor, astfel încât locuința să fie caldă , imediat ce ajungi acasă.
- O putere calorica avantajoasa: aceasta este departe de a fi banala, din motive întemeiate, peletul este unul dintre cei mai eficienți combustibili din punct de vedere al performantelor , fiind superior buștenilor de lemn. Cu alte cuvinte, veți economisi bani în timp ce vă bucurați de același nivel de încălzire. Acest lucru poate fi explicat în special prin nivelul scăzut de umiditate de care se bucură peletul.
Dezavantajele încălzirii cu peleți de lemn?
În ciuda dovezilor avantajelor sale, încălzirea cu peleți de lemn poate avea câteva puncte slabe.
- O anumită sensibilitate la umiditate: chiar dacă este ușor de depozitat, spre deosebire de bușteni, peleții de lemn sunt totuși sensibili la umiditatea ambientală . Într-adevăr, acesta din urma trebuie depozitat intr-un loc uscat special dedicat acestui scop, altfel iși va pierde puterea calorică.
- Un mod de încălzire zgomotos: departe de a fi silențios, soba pe peleți sau cazanul poate genera mult zgomot, mai ales în fazele de aprindere și oprire . Acesta din urmă poate produce un zgomot estimat între 45 și 55 de decibeli, în medie. Cu alte cuvinte, un zgomot asemănător cu cel al unei mașini de spălat.
- Întreținere constantă și regulată: acesta este un element care trebuie luat în considerare la cumpărare. Într-adevăr, cazanul pe peleți necesită întreținere anuală . Prin urmare, trebuie încheiat un contract de întreținere cu instalatorul. Acesta din urmă ar putea asigura și călătoria în cazul unei defecțiuni.
După cum ați văzut, încălzirea sau soba cu peleți are atât avantaje, cât și dezavantaje. Cu toate acestea, această metodă de încălzire devine din ce în ce mai căutată.