Radiologia intervențională, un domeniu în plină ascensiune, oferă o alternativă minim invazivă pentru diagnosticarea și tratamentul diverselor afecțiuni, explică conf. dr. Bogdan Popa, medic primar radiologie-imagistică medicală cu supraspecializare în acest domeniu. Prin metodele imagistice radiologice, radiologia intervențională permite efectuarea procedurilor de tratament sub control radiologic, oferind astfel pacienților avantaje semnificative în ceea ce privește recuperarea și reducerea riscurilor.
Procedurile se efectuează cel mai adesea în laboratoare specializate, cum ar fi laboratorul de angiografie, unde medicul utilizează un cateter subțire pentru a naviga prin arterele pacientului până la locul vizat. Aici pot fi injectate substanțe, plasate stenturi sau reparate vase de sânge lezate pentru a opri hemoragiile. Această metodă, spune dr. Popa, este preferată în cazul pacienților care prezintă un risc operator ridicat, radiologia intervențională crescând șansele de supraviețuire și îmbunătățind calitatea vieții.
Beneficiile radiologiei intervenționale includ efectuarea de tratamente cu riscuri reduse și perioade scurte de spitalizare. Pe lângă aceste avantaje, tehnica minim invazivă se dovedește a fi o soluție optimă pentru pacienții care nu sunt candidați pentru intervenții chirurgicale tradiționale, oferind o speranță pentru cei care se confruntă cu afecțiuni complexe.
Informațiile despre radiologia intervențională și beneficiile acesteia sunt oferite de conf. dr. Bogdan Popa de la SANADOR, marcând un pas important în evoluția metodelor de tratament medical.