Reclamă

Ministerul Energiei a ridicat semne de alarmă cu privire la oferta companiei maghiare MVM de a achiziționa furnizorul român de gaze și curent E.ON. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi la Digi24 că evaluarea ofertei este considerabil mai mare decât valoarea de piață și există îngrijorări privind legăturile MVM cu Gazprom și alte companii din Rusia.

Sebastian Burduja a explicat că Ministerul Energiei se opune vânzării diviziei de furnizare de gaze și electricitate a E.ON Energie România către MVM, invocând riscuri la adresa securității naționale. Prima preocupare majoră vizează valoarea ofertei, considerată supraevaluată. „Sunt mai multe temeri pe care le avem. Pe de o parte, sursa fondurilor pentru această tranzacție, care pare supraevaluată. Pe piața românească, acum aproximativ un an, s-a vândut o companie de furnizare – cam la jumătate față de E.ON Furnizare – cu 15 milioane de euro. Deci cu multe alte lucruri, chiar dacă le punem în plus, nu se poate ajunge la 200 și ceva de milioane de euro. Asta este o temere”, a declarat Burduja.

O altă preocupare este legată de conexiunile MVM cu Federația Rusă, care ar putea oferi companiei un avantaj prin accesul la prețuri mai reduse la gaze sau alte echipamente, inclusiv din sectorul nuclear. „Trebuie să analizăm lucrurile acestea”, a continuat ministrul.

De asemenea, există temeri cu privire la protecția datelor celor peste trei milioane de clienți ai E.ON România. În acest context, Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe urmează să se întrunească pentru a decide asupra acestei tranzacții riscante.

„Comisia va face o analiză aprofundată și va lua o decizie. Dacă nu aprobă această tranzacție, în mod evident tranzacția nu se întâmplă”, a subliniat Burduja. România poate bloca astfel de achiziții în baza rațiunilor de securitate națională, similar altor state europene.

Ministerul Energiei a sesizat deja Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe cu privire la această situație, sugerând că tranzacția poate avea implicații asupra securității naționale. Decizia finală a comisiei va stabili viitorul acestei achiziții controversate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro