Reclamă

Autoritățile sunt în alertă, anticipând o viitură pe Dunăre care va duce la creșterea semnificativă a nivelului apei până la sfârșitul lunii septembrie. În zilele de 28-29 septembrie, debitul Dunării va ajunge la valori maxime de 9200-9500 m3/s, depășind cu mult media multianuală de 3800 m3/s.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, sub coordonarea ministrului Mircea Fechet, a convocat Comitetul ministerial pentru situații de urgență (CMSU) pentru a analiza situația. Ședința extraordinară a avut loc în contextul precipitațiilor abundente din amonte, care au crescut debitele fluviului.

„Menționăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundațiilor prin lucrări de îndiguire,” a subliniat ministerul. Specialiștii estimează că digurile vor asigura protecția împotriva inundațiilor, deși monitorizarea strictă a evoluției fenomenului rămâne esențială.

La frontiera Ungariei și Serbiei, dar și din țările amonte precum Austria, fără aport suplimentar de precipitații, debitele la intrarea în România la secțiunea Baziaș sunt în creștere, potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA).

Administrația Națională „Apele Române” anunță că echipele sale sunt în alertă, asigurând monitorizarea continuă pe cei 1100 km de linie de apărare, de-a lungul întregului sector românesc al Dunării.

„Viitura deasășteptată, cu un debit peste 9200 m3/s, va putea fi gestionată eficient de lucrările de apărare existente,” au declarat autoritățile. În eventualitatea unei prelungiri neanticipate a viiturii, s-ar putea întâmpina probleme, dar în prezent măsurile preventive sunt la capacitate maximă.

Budapesta a fost deja afectată de inundații, străzile și clădirea Parlamentului aflându-se sub ape, iar autoritățile din Ungaria au ridicat baraje temporare pentru a contracara efectele. Debitul Dunării crescând deja la 8500 m3/s în 25 septembrie, se anticipează că va ajunge la maximul prognozat în zilele următoare, fără a depăși coronamentele digurilor.

Monitorizarea riguroasă a sectorului românesc este esențială și se face în cooperare cu mai multe agenții și instituții, inclusiv Administrația Națională de Meteorologie și Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, pentru a asigura siguranța comunităților și a infrastructurii din avalul Dunării.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro