Autoritățile din Hong Kong au anunțat joi că doresc să interzică total țigările electronice anul acesta, din cauza impactului acestora asupra sănătății tinerilor care locuiesc pe teritoriul din sudul Chinei, informează AFP.

„Vom interzice complet toate produsele alternative de fumat”, a declarat secretarul local al Sănătății, Lo Chung-mau, în cadrul unei conferințe de presă, folosind expresia guvernului pentru a se referi în special la țigările electronice.

Anunțul vine la aproape doi ani de la interzicerea importului, fabricării și vânzării produselor alternative de fumat. Hong Kong a interzis deja deținerea de țigări electronice ”în scopuri comerciale”. Măsura formulată joi este menită să extindă această interdicție la cumpărători, chiar dacă aceștia doresc să vapeze în sfera privată, scrie Agerpres.

Potrivit legislației din Hong Kong, oricine importă țigări electronice riscă până la șapte ani de închisoare și o amendă de două milioane de dolari hongkongezi (235.000 de euro). Producătorii și vânzătorii riscă o pedeapsă de până la șase luni de închisoare.

O interdicție totală face obiectul unui „consens în societate”, a declarat secretarul adjunct al Sănătății, Eddie Lee. „Este timpul să interzicem toate formele de posesie a produselor alternative de fumat, inclusiv pentru uz personal”, a subliniat acesta.

Autoritățile locale au anunțat joi și alte măsuri antifumat, cum ar fi interzicerea fumatului în cozile de pe drumurile publice.

Guvernul a propus, de asemenea, interzicerea tutunului aromatizat, deosebit de popular în rândul tinerilor și al femeilor, potrivit rezultatelor unui studiu citat de autorități.