Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat vineri că autoritățile sunt în permanență atenți la situația din Marea Neagră, în urma scufundării a două petroliere rusești în strâmtoarea Kerci. „Suntem cu ochii pe Marea Neagră, unde, de aproape o lună, se văd efectele celui mai mare dezastru ecologic din ultimii ani, în urma scufundării în strâmtoarea Kerci a două petroliere ruseşti”, a anunţat ministrul pe Facebook.
Joi, Fechet a participat la o ședință de lucru cu experți din diverse instituții, inclusiv Ministerul Mediului, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină Grigore Antipa, pentru a analiza impactul incidentelor din decembrie 2024. Scufundarea petrolierele a avut loc după o furtună, pe culoarul Kerci, spre Marea Azov.
Ministrul a subliniat că rapoartele, inclusiv cele din presa rusă, indică o agravare a situației, cu pete mari de combustibil afectând regiunile Krasnodar și Crimeea. „Din cauza poluării apei Mării Negre, sunt sute de păsări moarte, probabil peste 1.000, zeci de delfini morţi, mulţi kilometri de plajă afectaţi de poluarea cu aproximativ 9.000 tone de M100, un produs specific fostei Uniuni Sovietice,” a detaliat Fechet, evidențiind preocupările privind mazutul eliberat constant de nave.
Cu toate acestea, concluzia întâlnirii a fost că riscul pentru litoralul românesc rămâne unul scăzut. „Deşi riscul este unul scăzut să ne confruntăm cu efecte adverse grave în urma accidentului din strâmtoarea Kerci, monitorizăm în continuare imaginile satelitare şi urmărim prognozele oceanografice pentru a fi pregătiţi în cazul în care curenţii se îndreptă dinspre zona strâmtorii Kerci sau din zona Crimeea către litoralul românesc,” a declarat Mircea Fechet.
Scufundarea celor două nave petroliere a rezultat într-un dezastru ecologic major, cu impact semnificativ asupra vieții marine și asupra regiunilor costiere din Marea Neagră. Autoritățile continuă să urmărească îndeaproape situația pentru a preîntâmpina eventuale efecte negative pe litoralul românesc.