Autoritatea Palestiniană a anunțat sâmbătă că va lua în considerare o revizuire a relațiilor sale cu Statele Unite, în urma vetoului impus de SUA privind cererea palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline ai Organizației Națiunilor Unite. Președintele Mahmoud Abbas a exprimat această intenție într-un interviu acordat agenției de știri WAFA, subliniind nevoia de a proteja interesele și drepturile poporului palestinian.

În 2012, palestinienii au obținut statutul de „stat observator non-membru” la ONU, o poziție inferioară care nu corespunde recunoașterii lor de către majoritatea capitalelor mondiale. Încercarea recentă de a-și asigura un loc „legitim” în organizație a fost întâmpinată cu rezistență din partea SUA, care a utilizat dreptul său de veto în Consiliul de Securitate pentru a proteja interesele Israelului, aliatul său cheie.

Folosirea acestui veto de către SUA a provocat indignare și a fost interpretată de Abbas ca un factor care „potenţial împinge regiunea spre mai multă instabilitate, haos și terorism”. Ca răspuns, liderul palestinian a anunțat planuri de a dezvolta o nouă strategie politică care să consolideze poziția națională, independente de viziunile americane sau alte influențe externe.