Problema pirateriei de cărți pe internet este un subiect cunoscut în ziua de astăzi, însă singurii care suferă cu adevărat din cauza acestui lucru sunt chiar autorii cărților.

Iulia Ioniță, autoarea seriei de cărți „Percepții inconștiente”, a demarat pe cont propriu o acțiune prin intermediul căreia încearcă să oprească distribuirea ilegală de cărți în mediul online. Aceasta a intrat în polemici pe site-urile de socializare cu persoanele care erau doritoare să găsească anumite titluri ale unor opere scrise de autori români, însă rezultatul nu a fost cel așteptat. „Cititorii înrăiți” s-au arătat foarte revoltați de atitudinea tinerei scriitoare, deși tot ceea ce a făcut a fost să ceară drepturile care i se cuvin.

Într-o postare pe profilul ei personal de Facebook, Iulia a declarat: „Fac apel la TOȚI autorii! Grupuri precum CARTI ELECTRONICE: Un exemplu din mii: pare un grup de debate când, de fapt, distribuie ilegal materiale protejate prin lege și contract. Nu zic să cumperi, dacă nu ai bani, există pdf, o împrumuți, faci cumva. Dar nu încurajezi frauda și furtul! MUNCA UNUI ARTIST NU ȚI SE CUVINE! NU E GRATIS!

Vorbind tot de situația cititorilor din România, autoarea a mai adăugat:”Am dăruit de nenumărate ori cărți cu autograf, GRATIS, copiilor, tinerilor, care mă urmăresc, prin poștă. Sunt mici, poate nu lucrează încă sau mai mult ca sigur că nu, poate că nu au condiții unii. Dar nu au furat. Mi-au scris mie, în privat, cât de mult își doresc să o țină în mână. Unii au venit și la lansări și nu m-am gândit de două ori când le-am oferit arta mea cadou.”

Fata este foarte determinată în acțiunile ei. Dorește ca grupurile ilegale de disribuire a cărților pdf să fie eliminate, apărând astfel autorii români contermporani de pretutindeni. De asemenea, Iulia a ținut să transmită un mesaj celor care sunt amatori de cărți piratate: „V-am raportat tot grupul, fiecare postare legată de pdf. Faceți altul, dacă vi-l închide FB, îl iau și pe ăla. Și tot așa. De mine nu scăpați. Doar trăiesc din scris, mă îmbogățesc, deci nu am ce face toată ziua, nu?”