Scandalul Schengen cu Austria continuă, chiar și după amenințările lui Marcel Ciolacu și susținerii Comisiei Europene. De la Viena, vine un singur mesaj: spațiul de trecere liberă nu va fi extins prea curând.

Austria umilește din nou România. „Nu vă lăsăm în Schengen!”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că este gata să acționeze în justiție împotriva Austriei, dacă nu-și va schimba poziția față de aderarea noastră în Schengen.

La scurt timp după acest anunț, a venit și un răspuns din partea Vienei. Karoline Edtstadler, ministrul Afacerilor Europene, susține că în continuare, Austria nu-și va modifica veto-ul.

Demnitarul susține că această atitudine nu este îndreptată spre România, ca un atac, și o poziție față de Spațiul Schengen, care nu funcționează.

Respectăm atitudinea și înțelegem interesele partenerului nostru România. În același timp, însă, nu putem să închidem ochii și să extindem un sistem defect., a declarat Karoline Edtstadler.

În plus, ministrul austriac a subliniat că schimbarea față de aderarea României la Schengen depinde doar de Comisia Europeană. Mai exact, să se asigure că protecția frontierelor externe ale UE funcționează.

România e gata să ceară daune Austriei pentru refuzul intrării în Schengen

La aproape un an de cât Austria s-a opus intrării în Schengen a țării noastre în consiliul JAI, Marcel Ciolacu anunță că e gata să caute dreptatea în justiție.

România ar putea solicita chiar daune Vienei, pentru votul împotrivă nejustificat. Premierul a estimat deja pagubele cauzate României prin neaderarea la spațiul fără frontiere la doua procente din produsul intern brut. Concret, în cifre, acest lucru înseamnă 6 miliarde de lei.

Austria este presată și de pe plan extern să-și schimbe atitudinea legată de extinderea Schengen.

Un mesaj în acest sens a venit recent de la Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a cerut ca România și Bulgaria să adere la Schengen „fără întârziere”.

Până acum, pe ordinea de zi a Comisiei Europene nu a fost pusă concret extinderea spațiului de trecere liberă.