Austria şi-a exprimat disponibilitatea de a ridica dreptul de veto privind aderarea completă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, acesta fiind ultimul obstacol pentru cele două ţări est-europene după o lungă aşteptare. Anunţul a fost făcut vineri, după o reuniune desfăşurată la Budapesta, informează AFP, citată de Agerpres.
Ministrul de interne austriac, Gerhard Karner, a declarat că „imigraţia ilegală a ajuns aproape de zero” în Austria, subliniind că protecţia frontierelor externe a fost consolidată în ultimii doi ani. „Aşadar, a fost făcut un nou pas important în vederea votării pe 12 decembrie”, a spus Karner. Această reuniune ar putea marca aderarea deplină a României și Bulgariei la începutul anului 2025, conform declarațiilor ministrului.
Întâlnirea a reunit miniştrii de interne din cele trei ţări implicate, desfăşurându-se în Ungaria, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul anului. Discuțiile au fost axate pe evaluarea progreselor realizate, necesare pentru ca Austria să accepte extinderea spațiului Schengen.
Din anul 2022, Austria a refuzat extinderea, motivând un număr prea mare de intrări ilegale pe teritoriul său, care, potrivit acesteia, indică disfuncţionalităţi la frontierele externe. În martie, Viena a permis o aderare parțială pentru Sofia și București, limitându-se la aeroporturi și porturi, și a stabilit o foaie de parcurs pentru extinderea la frontierele terestre.
Acordul obținut prevede impunerea unor controale temporare „pentru o perioadă iniţială de şase luni”, pentru a gestiona efectele potențiale asupra rutelor de migrație care ar putea apărea.
Premierul României, Marcel Ciolacu, și-a exprimat optimismul pe rețelele de socializare, afirmând că „pasul final va fi făcut în curând”. Ministrul bulgar de interne, Atanas Ilkov, a mulțumit pentru încrederea acordată și a menționat realizarea unui contingent comun pentru protejarea frontierei cu Turcia.
De la Bruxelles, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, „a salutat rezultatul pozitiv al discuţiilor informale”, subliniind data de 12 decembrie pentru decizia oficială. Spaţiul Schengen, creat în 1985, include în prezent 25 din cele 27 de ţări membre ale UE, alături de Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Peste 400 de milioane de persoane beneficiază de libertatea de călătorie fără controale la frontieră.