Votul Austriei din cadrul ședinței Consiliului de Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie nu a creat nemulțumire doar pe plan internațional, ci și în interiorul țării. În coaliția de guvernare austriacă a izbucnit un conflict de proporții.
Pe 8 decembrie s-a votat aderarea României, Bulgariei și Croației la Bruxelles. Singurele țări care s-au opus aderării țarii noastre la spațiul de trecere liberă au fost Austria și Olanda, cea din urmă motivând că a fost nevoită să voteze împotrivă, datorită faptului că am fost cuplați de bulgari.
Austria justifică votul împotriva aderării României la Schengen
Refuzul Austriei a creat un val de proteste la nivelul celorlalte țări europene, care și-au arătat susținerea față de intrarea României în Schengen.
După ședința de la Bruxelles, oficialii austrieci vin cu explicații pentru poziția țării lor. Nu ar fi fost un vot îndreptat spre România, ci un mod prin care să lanseze un semnal de alarmă la nivelul întregului spațiu fără frontiere.
Și ministrul de Externe, Alexander Schallenberg, membru al ÖVP , partidul cancelarului Karl Nehammer, apără refuzul Austriei:
Noi nu suntem un stat care blochează şi pune veto-uri. Este mai degrabă un strigăt de ajutor, scrie sâmbătă cotidianul austriac „Kronen Zeitung”.
Nu toată coaliția de guvernare de la Viena a susținut votul ministrului de interne, Gerhard Karner
Eforturi ca votul final din ședința Comisiei de Justiție și Afaceri Interne să fie în favoarea României au fost făcute și din partea reprezentanților Partidului Verde, care au avut discuții cu partidul ÖVP.
Deşi vicecancelarul Werner Kogler (reprezentant al Verzilor – n.r.) şi liderul Verzilor, Sigi Maurer, au rămas tăcuţi vineri, au trimis-o în schimb pe ministrul justiţiei, Alma Zadic, să îşi exprime nemulţumirea. Aceasta a subliniat la Bruxelles că partidul său nu a susţinut veto-ul., a mai relatat aceeași publicație din Austria.
Partidul Verde din Austria a încercat să-l convingă pe cancelarul Karl Nehammer să-și schimbe votul
Dar nici aceste discuții nu au avut vreun rezultat. Se pare că Karl Nehammer și ceilalți membri ai formațiunii sale politice au fost de neclintit.
Cu toate acestea, fără succes. Karner şi-a pus casca de oţel şi a mers înainte cu veto-ul, scrie „Kronen Zeitung”.