Austria ar putea ridica în curând vetoul împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație, după așteptările create înaintea întâlnirii miniștrilor de interne ai acestor țări, care va avea loc vineri la Budapesta. Evenimentul este organizat de președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene (UE) și se va concentra pe evaluarea progreselor realizate de București și Sofia în controlul frontierelor și în reducerea imigrației ilegale.
„Vedem că aceste eforturi dau roade”, a declarat ministrul de interne austriac, conservatorul Gerhard Karner, conform agenției de presă APA.
România și Bulgaria au fost admise parțial în spațiul Schengen la 31 martie 2024, fiind integrate doar pe calea aerului și pe mare. Comisia Europeană și Parlamentul European au insistat de ani de zile că ambele țări sunt pregătite pentru integrarea completă, însă vetoul impus de Austria a împiedicat ridicarea controalelor la frontierele terestre.
Austria a argumentat că măsurile întreprinse de România și Bulgaria pentru reducerea imigrației ilegale erau insuficiente și a cerut eforturi suplimentare. Recent, mass-media din Austria au raportat că guvernul condus de Karl Nehammer ar putea renunța la acest blocaj. Reuniunea de vineri, la care vor participa miniștrii de interne Sandor Pinter (Ungaria), Gerhard Karner (Austria), Atanas Ilkov (Bulgaria) și Cătălin Predoiu (România), alături de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, are un rol esențial.
„Ne-am atins obiectivul, respectiv crearea unor premise bune pentru discuția de la Budapesta”, a declarat Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat emis de MAI, după o discuție prin videoconferință cu omologul său ungar. Premierul bulgar Dimităr Glavcev a mai adăugat că întâlnirea este așteptată să se finalizeze cu semnarea unei declarații comune, deși aceasta nu reprezintă decizia finală privind aderarea completă la Schengen.
Europarlamentarul bulgar Andrei Kovacev a subliniat că există semne și speranțe reale că toate obstacolele care împiedică aderarea României și Bulgariei la Schengen pe cale terestră vor fi înlăturate. El și-a exprimat optimismul cu privire la această evoluție de la Strasbourg.