Guvernul Italiei intenționează să acționeze în justiție împotriva Austriei, la Curtea Europeană de Justiție, din cauza restricțiilor impuse vehiculelor de marfă italiene în Pasul Brenner.

Vicepremierul și ministrul transporturilor din Italia, Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta Liga, a făcut acest anunț săptămâna aceasta, conform agenției italiene de presă ANSA.

Acțiunea împotriva Austriei

Într-o declarație, Salvini a acuzat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu face nimic pentru a rezolva problema restricțiilor impuse de Austria.

El a subliniat că von der Leyen vorbește despre primirea migranților, dar nu acționează în privința blocadei impuse de Austria vehiculelor grele de marfă italiene în Pasul Brenner. Salvini a mai adăugat că șefa Comisiei Europene nu a semnat procedura de infringement împotriva Austriei.

Încredere în justiția Curții Europene

Salvini a spus că are încredere în justiția Curții Europene, afirmând că nu este corect ca Austria să blocheze granița la Pasul Brenner în timp ce cere primirea și integrarea migranților în Lampedusa. El a declarat că guvernul italian va pune capăt acestei situații rușinoase.

Acțiunea la Curtea Europeană de Justiție

După patru ani de inactivitate din partea Comisiei Europene, guvernul italian a decis să activeze procedura prevăzută de Tratatul UE pentru a introduce o acțiune la Curtea Europeană de Justiție împotriva Austriei.

Salvini a explicat că această acțiune este puternică, dar necesară, deși de obicei este sarcina Comisiei Europene. Dosarul pentru acțiunea la Curtea Europeană de Justiție este pregătit de birourile ministerului transporturilor și de Palatul Chigi.

Austria a reușit să îi scoată din sărite și pe italieni! Oficialii de la Viena, dați în judecată: Sunt acuzați de violență și aroganță politică

Salvini a caracterizat restricțiile impuse de Austria ca fiind un act de violență și aroganță politică. El a subliniat că aceste restricții au fost impuse de Austria sub pretextul protecției mediului, dar în realitate ele reprezintă o concurență neloială împotriva antreprenorilor și transportatorilor din Italia, Germania și întregul continent european.

Răspunsul Comisiei Europene

Comisia Europeană a declarat că nu a primit nicio notificare din partea Italiei cu privire la o plângere împotriva Austriei în legătură cu restricțiile de circulație în Pasul Brenner. Purtătorul de cuvânt al Comisiei a reamintit că se lucrează împreună cu cele trei țări – Germania, Austria și Italia – pentru a găsi o soluție la această problemă.

În octombrie, vicepremierul și ministrul Matteo Salvini va vizita Pasul Brenner pentru a evalua situația, mai ales în urma anunțului făcut de Austria privind intensificarea controalelor la frontieră.

Surse din Ministerul italian al Transporturilor au declarat că, în cazul în care partenerii europeni nu revin la o cooperare loială, Salvini este pregătit să propună măsuri mai stricte pentru vehiculele austriece.