Reclamă

Cercetătorii de la Australian National University (ANU) au emis un avertisment privind posibilitatea ca Australia să se confrunte cu mega-secete ce pot dura până la 20 de ani, efectele fiind exacerbate de schimbările climatice. Conform studiului recent publicat, secetele din trecutul Australiei au fost analizate prin simulări ale modelelor climatice, perioada cercetată fiind 850 până în 2000, pentru a anticipa evoluţia acestora în viitor.

Rezultatele arată că secetele din secolul al XX-lea au fost mai lungi decât cele din perioada preindustrială. „Va fi posibil ca secetele din Australia să fie mult mai lungi decât oricare dintre secetele cu care ne-am confruntat în trecutul recent,” a declarat Gregory Falster, coautor principal al studiului.

Studiul scoate în evidenţă faptul că schimbările climatice provocate de om contribuie deja la prelungirea duratei secetelor, în special în bazinul hidrografic Murray-Darling, cea mai mare zonă agricolă din Australia, şi în sud-vestul țării. Adoptarea de planuri de stocare şi gestionare a apei şi dezvoltarea de reţele de sprijin comunitar sunt recomandate pentru mitigarea impactului acestor secete prelungite.

În final, studiul subliniază importanţa pregătirii într-o manieră proactivă a Australiei pentru a face faţă acestor provocări climatice, prin consolidarea infrastructurii de apă şi sprijinirea comunităţilor afectate. Cercetările reprezintă o mărturie asupra realităţii schimbărilor climatice, punând o accentuare asupra necesităţii de adaptare în faţa unor fenomene extreme de lungă durată.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro