Reclamă

Aurora boreală a fost observată recent în România ca urmare a unei furtuni geomagnetice de clasă G4, cauzată de o masă semnificativă de particule solare care au lovit atmosfera Pământului joi, conform unui comunicat al Administraţiei Naţionale pentru Oceane şi Atmosferă (NOAA).

Acest tip de furtună, de o asemenea magnitudine, are potențialul de a afecta reţelele de energie electrică, poate modifica trasele sateliţilor şi poate interfera cu sistemele de navigaţie GPS, având posibile efecte negative asupra „tehnologiilor ce ţin de infrastructura critică”, informează NOAA. Totuși, manifestarea vizibilă a acestor furtuni, aurora boreală, a adus un spectacol impresionant, fiind văzută la latitudini mai mici decât de obicei.

Aurora boreală, referită frecvent și ca „lumini nordice”, este un fenomen natural fascinant, generat de interacțiunea dintre particulele solare încărcate și atmosfera Pământului. Potrivit NOAA, fenomenul a fost determinat de o erupție solară puternică, care a avut loc pe 8 octombrie, clasificată în clasa X 1.8, cel mai puternic tip posibil de erupţie solară.

Această ejecție de masă coronală (CME) a permis observarea aurorei boreale în zone din România, oferind ocazia de a surprinde instantanee spectaculoase. Numeroși entuziaști ai fenomenelor astronomice au putut captura imagini uimitoare ale luminii vibrante și dansante pe cer, făcând din această zi un eveniment memorabil pentru observatori.

Acesta nu este un eveniment obișnuit pentru aceste latitudini, iar intruziunea aurorei în regiuni mai sudice a captat atenția tuturor privitorilor. A fost un moment rar care a adus o frumusețe neobișnuită în peisajul nocturn al României.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro