În urmă cu câteva seri, românii și nu numai s-au bucurat de Aurora boreală care a fost vizibilă și la noi în țară. Ceea ce nu știu mulți este faptul că, peste Ocean, se speculează că Aurora nu a fost deloc una naturală, ci că a fost un experiment care a durat de pe 4 noiembrie până azi, inclusiv, pe 7 noiembrie.
Mii de oameni care au observat Aurora boreală serile trecute sunt destul de dezamăgiți, iar asta pentru că fenomenul nu a luat deloc naștere într-un mod natural. Aurora a fost rezultatul unui campanii de cercetare care a fost programată să aibă loc de sâmbătă până marți.
HAARP este alcătuit din instrumente proiectate pentru a studia ionosfera, zona situată la aproximativ 50 până la 400 de mile deasupra Pământului, care separă suprafața locuibilă a planetei de spațiu.
Pulsațiile radio de înaltă frecvență au fost programate să producă electronii din ionosferă, imitând artificial același fenomen care provoacă aurorele boreale natural, prin energie solară generată de Soare.
Experimentele sunt efectuate de UAF
„Oamenii de știință vor investiga mecanismele ionosferei care cauzează emisii optice. De asemenea, vor investiga cum sateliții pot folosi unde de plasmă în ionosferă pentru detectarea și evitarea coliziunilor.”, arată comunicatul oficial al cercetătorilor.
Una dintre principalele misiuni ale cercetării este dezvoltarea unei noi metode de urmărire a „gunoiului spațial”, resturile obiectelor create de om, cum ar fi vehiculele de lansare vechi sau bucățile de navă spațială prinse în orbita Pământului, conform lui Paul Bernhardt, șeful cercetării HAARP.
„În mod tradițional, gunoiul spațial este observat cu ajutorul sateliților și a senzorilor de pe sol care folosesc optică și radare de măsurare. Cu toate acestea, aceste metode nu pot detecta multe din resturile mai mici.
Oamenii de știință ai universității au sugerat o tehnică nouă pentru localizarea gunoiului spațial prin măsurarea câmpurilor electrice care îl înconjoară în mișcare”, a declarat Bernhardt.
O versiune mult mai mică a experimentului a avut loc în 2017, când cercetătorii au folosit echipamente de pe sol pentru a stimula o auroră artificială de dimensiunea unei unghii.