Lidera opoziției din Myanmar, Aung San Suu Kyi, în vârstă de 78 de ani și laureată a Premiului Nobel, a fost transferată din închisoare în arest la domiciliu, conform unei surse militare care a vorbit sub protecția anonimatului. În timp ce condițiile și durata acestui transfer rămân neclare, se ridică întrebări despre posibilitatea unei reduceri a pedepsei sale de 27 de ani. Decizia vine înaintea unui anunț de amnistie pentru 3.300 de prizonieri în contextul Anului Nou birmanez și se pare că este motivată parțial de condițiile meteo extreme.

Suu Kyi a fost întemnițată după o lovitură de stat militară în 2021, acuzată pentru o serie de infracțiuni, între care corupție și nerespectarea restricțiilor COVID. De atunci, a fost în mare parte ascunsă de ochii publicului, aparițiile sale fiind extrem de rare. Partenerul ei politic, fostul președinte Win Myint, a beneficiat de aceeași măsură de transfer în arest la domiciliu.

Purtătorul de cuvânt al juntei, Zaw Min Tun, a menționat că temperaturile ridicate au generat nevoia de a proteja deținuții vulnerabili, inclusiv cele două figuri politice de seamă. Din întreaga amnistie acordată, 28 de străini vor fi deportați, în timp ce restul prizonierilor se vor bucura de o reducere cu o șesime a pedepselor lor, cu anumite excepții.

Myanmar se confruntă cu instabilitate și violențe constante de când guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi a fost răsturnat. Situația umanitară se deteriorează, cu estimări care arată peste 4.800 de victime civile. Junta militară înfruntă numeroase dificultăți și rezistență crescătoare, marcând o perioadă tulbure pentru țara aflată sub regim militar.