Reclamă

Luna august a anului 2024 a doborât recorduri de căldură în România, fiind clasificată drept cea mai călduroasă lună august din 1901 până astăzi. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a raportat că temperatura medie lunară a fost de 24,5 °C pe întreaga țară, depășind cu 2,9 °C valoarea mediană a intervalului de referință 1991-2020.

Cele mai ridicate temperaturi, peste 26 °C, s-au înregistrat în Oltenia, Muntenia, Banat, Crișana și sudul Moldovei. Stația meteorologică Zimnicea a înregistrat cel mai ridicat vârf de temperatură din România, 41,1 °C. În contrast, Vf. Omu a înregistrat cele mai scăzute valori, cu o temperatură minimă de 2,2 °C pe 6 august.

Vara anului 2024, în general, a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteo, cu o medie pe țară de 24,2 °C, depășind recordul anterior din 2012. Aceleași tendințe s-au reflectat în București, unde temperatura medie sezonieră a fost de 27,0 °C.

Conform celor prezentate de ANM, luna august a fost marcată de două valuri de căldură, primul în primele zile ale lunii și al doilea care a durat 17 zile și a acoperit 80% din țară. Astfel, numărul de zile tropicale (peste 30 °C) și caniculare (peste 35 °C) a fost ridicat, August 2024 înregistrând 31 de zile tropicale și maxim 21 de zile caniculare.

Pe lângă temperaturile ridicate, august a atras atenția și prin fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi cantitatea record de precipitații înregistrată la stația meteorologică Mangalia de 343,6 mm, în mare parte cauzată de un ciclon extratropical pe litoral la sfârșitul lunii.

De asemenea, s-au înregistrat intensificări locale ale vântului și episoade de grindină în mai multe regiuni ale țării, în special în județul Călărași, unde diametrul cel mai mare al grindinei a atins 4,0 cm.

Astfel, luna august 2024 a adus atât căldură extremă, cât și manifestări meteo extreme, reflectând tendințele de intensificare a condițiilor meteorologice severe.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro