Reclamă

Au trecut deja cinci ani de când mișcarea #MeToo a explodat în SUA.

Aceasta a zguduit Hollywood-ul până la capăt. Și a stârnit conversații la nivel mondial despre sexismul, hărțuirea sexuală și abuzurile suferite de femeile de pe întreaga planetă. Indiferent de industriile lor.

Comportamentul care în urmă cu cinci ani era considerat în mod obișnuit acceptabil, dacă nu doar tolerat ca un rău necesar, nu va zbura niciodată pe o scenă internațională astăzi. Așa cum se întâmpla la festivalurile de film de la Cannes sau Berlin. Dar mai departe de controlul intens al mass-media asupra unor astfel de evenimente de mare vizibilitate, societatea noastră s-a schimbat cu adevărat. Și, dacă da, cum?

Mișcarea în diferite țări

Pixabay

În timp ce în țări precum Regatul Unit și Suedia, mișcarea a găsit un teren fertil în 2017, în alte țări precum Italia, Franța și Spania, #MeToo și-a luat un oarecare impuls. Dar în esență nu a reușit să inspire aceeași răsturnare.

„Au fost o serie de țări, nu numai în Europa. Ci mai ales în Europa. În care oamenii spuneau: „Oh, asta e doar o chestie americană”. Sau „Asta e doar Hollywood”, scriitoare și teoreticiană feministă de renume internațional Cynthia Enloe. 

În Germania, în mod surprinzător, mișcarea cu greu a prins contur. În timp ce în estul Europei a fost aproape complet absentă. Asta se datorează faptului că țările din Europa de Est au o istorie diferită de cea a Europei de Vest. Una afectată de denaturarea feminismului din epoca sovietică.

În Franța, în 2017, #MeToo a devenit #BalanceTonPorc. Ceea ce poate fi tradus în mult mai radical „Afară cu porcul”, o expresie inventată de jurnalista franceză din New York Sandra Muller. Dar, în timp ce hashtag-ul a câștigat o oarecare acțiune pe rețelele de socializare, industria filmului franceză – și societatea franceză în general – a fost reticentă în a se pune sub lentila controlului inspirat de americanul #MeToo.

S-au împotrivit mulți

Într-o scrisoare deschisă acum infamă, semnată, printre altele, de Catherine Deneuve în ianuarie 2018, au spus că mișcarea #MeToo a devenit „o vânătoare de vrăjitoare”. Iar bărbații au avut dreptul de a se da la femei fără ca flirtul lor să fie considerat un comportament de prădător. Secretele seducției Franței, un clișeu care cântărește pe francezii din întreaga lume. Dar care este și ceea ce mulți străini iubesc la țară. Ar fi trebuit protejată, spuneau Deneuve și colegii ei.

Dar unde trasezi o limită între seducție și hărțuire?

Mișcarea #MeToo „a rupt tabuul hărțuirii sexuale”, potrivit Fondation des Femmes. O asociație din Paris care luptă pentru drepturile femeilor și sprijină victimele violenței sexuale. Genul de respingere a lui #MeToo în numele de a lăsa „băieții să fie băieți” promovat de Deneuve a stârnit indignare în Franța.

Ceea ce i-a forțat pe semnatari să își ceară scuze victimelor violenței sexuale. La scurt timp după publicarea controversatei scrisori deschise. Din 2017, Franța a devenit o țară în care hărțuirea sexuală este luată mult mai în serios.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro