De la scenele realist înspăimântătoare din „Proiectul Vrăjitoarei Blair” până la sănătoasă Glinda, vrăjitoarea bună din „Vrăjitorul din Oz”, specialiștii magici sunt în centrul unora dintre cele mai durabile – și îndrăznețe – povești ale noastre.
Există, de asemenea, practicanți moderni de vrăjitorie. Un termen folosit pentru a descrie mai multe grupuri diferite. Inclusiv wiccanii. Dintre care majoritatea se concentrează pe pozitivitate și pe folosirea magiei pentru bine.
A fost o vreme, însă, când a fi considerat vrăjitoare era o adevărată condamnare la moarte. Luați exemplu Salem Village, Massachusetts, în 1692. Două fete tinere, Elizabeth Parris în vârstă de 9 ani și Abigail Williams, în vârstă de 11 ani, au început să aibă „crize”. Care au inclus spasme corporale și țipete necontrolate. Doctorul orașului le-a diagnosticat ca fiind afectate de „magie neagră”. Și le-a acuzat că practică vrăjitorie – o noțiune care nu se potrivea prea bine în așezarea puritană.
Legenda
Contrar legendei, însă, aceste așa-zise vrăjitoare nu au fost arse pe rug. De fapt, niciunul dintre bărbații, femeile sau copiii acuzați de practicarea vrăjitoriei în Salem nu au fost uciși în acest fel. Cel mai probabil, relatarea proceselor vrăjitoarelor de la Salem s-a împletit cu poveștile execuțiilor reale prin foc în Europa.
În timpul proceselor europene de vrăjitorie între secolele al XV-lea și al XVIII-lea, oamenii acuzați de vrăjitorie erau de obicei arse pe rug. Ocazional, erau spânzurați înainte de a fi arse. Pedeapsa a fost în conformitate cu legea „Constitutio Criminalis Carolina” a Sfântului Imperiu Roman. Care susținea că pedeapsa pentru vrăjitorie era moartea prin foc. Liderii bisericești și civici au condus acuzația, executând până la 50.000 de oameni în toată Europa în ceea ce este acum Franța, Germania, Italia, Scandinavia și Scoția.
Ce s-a întâmplat după incident
Deci, ce s-a întâmplat de fapt cu coloniștii acuzați în timpul proceselor vrăjitoarelor din Salem? Nouăsprezece au murit spânzurați, trupurile lor legănându-se pe infamul Gallows Hill. (Cinci au fost spânzurați la 19 august 1692, singur.) Un bărbat în vârstă a murit când a fost ucis cu pietre grele. Iar alții au murit în închisoare în timp ce își așteptau ziua la tribunal.
Bridget Bishop a fost prima spânzurată la 10 iunie 1692, deși faptele ei exacte păreau să nu fie decât zvonuri și speculații. Cazul ei a devenit un șablon pentru cei care au urmat. Bishop a fost acuzat de fetele „afectate” de magie neagră. Dar ea le-a negat afirmațiile. Apoi s-a prezentat un martor pentru a-i sprijini pe acuzatori. Urmat de mai mulți orășeni care au descris actele anterioare de vrăjitorie presupuse săvârșite de Bishop. Procesul lui Bishop și cel al multor alții acuzați de vrăjitorie s-au încheiat cu un verdict de vinovăție. Oricât de improbabile ar fi dovezile.
În timpul proceselor de vrăjitorie de la Salem, peste 200 de persoane au fost acuzate de practicarea vrăjitoriei. Ceea ce nu a reprezentat nimic mai mult decât multă arătare cu degetul într-un interval de timp scurt. Isteria a durat puțin mai mult de un an înainte ca guvernul local să considere procesele o greșeală și să încerce să despăgubească familiile celor care au fost condamnați și spânzurați.
În 2001, la mai bine de 300 de ani după ce 19 bărbați și femei au fost omorâți în timpul procesului de vrăjitoare din Salem. Cinci femei au fost exonerate oficial de statul Massachusetts, inclusiv Bridget Bishop și alte patru: Susannah Martin. Alice Parker, Wilmot Redd și Margaret Scott. Actul a fost aprobat de legislatura statului și semnat de Halloween.