Finalul de an aduce pentru România o situație alarmantă în ceea ce privește încrederea în Uniunea Europeană. După ce intrarea țării noastre în Schengen a fost blocată, cetățenii dau semne că nu mai au aceeași poziție față de UE.

Semnalul de alarmă a fost tras de europarlamentarul Rareș Bogdan. Încă de când s-a pus pentru prima oară problema aderării României la Schengen, el a avut un discurs foarte puternic la Bruxelles, dar și în țară, legat de acest subiect.

Eșecul din urma votului ședinței Consiliului Justiției și Afacerilor Interne pare că i-a afectat mult pe români. Pe lângă revolta față de Austria, cetățenii se simt lăsați deoparte și de restul statelor membre ale uniunii. Tocmai de aceea, sondaje recente arată că încrederea lor în UE s-a pierdut.

Pentru prima dată, încrederea în Uniunea Europeană scade sub pragul critic de 50%. Acesta este pericolul mortal pentru România. Asta mă sperie pe mine ca om care am o viziune pentru țara asta, care iubesc țara asta și care îi văd locul exclusiv în Uniunea Europeană., a explicat Rareș Bogdan pentru B1 TV.

Românii și politicienii Români trebuie să continue să lupte pentru intrarea în Schengen

Cu toate acestea însă, românii nu dau semne că vor să renunțe la aderarea în Schengen.

Europarlamentarul a mai adăugat că efortul pentru Schengen nu trebuie însă făcut doar de populație. Este necesar ca și clasa politică, indiferent de poziție sau de culoare, să acționeze în această direcție.

Iar printre cei care trebuie să nu renunțe la Schengen fruntași sunt, bineînțeles, Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă. Atât premierul, cât și președintele, au fost criticați pentru reacțiile lor după consiliul JAI.

Cât despre atitudinea populației, europarlamentarul a ținut să-i aprecieze pe români pentru solidaritatea de care au dat dovadă în ultimele săptămâni.

Părerea mea este că ceea ce s-a întâmplat la JAI trebuie să ne ambiționeze, trebuie să ne unească. Îi felicit pe români, care au reacționat într-un mod extrem de rar întâlnit în ultimii 30 de ani. Solidaritatea a fost foarte puternică. Acest dosar trebuie dus în continuare, acest proiect trebuie să fie proiectul de țară al anului 2023, dacă se poate a primei jumătăți a lui 2023., a mai explicat Rareș Bogdan.