Vara aceasta este una destul de grea, cu temperaturi extreme și vreme capricioasă. Meteorologii trag un semnal de alarmă și spun că România nu va scăpa de valul de aer tropical. Se pare că începând cu jumătatea săptămânii viitoare țara noastră se va confrunta cu temperaturi caniculare, ce ajung până la 40 de grade.
Valul de aer tropical ce a îngenuncheat țări precum Marea Britanie sau Spania va ajunge și în România. Meteorologii anunță că de la jumătatea săptămânii viitoare, temperaturile vor crește semnificativ, făcând aerul aproape irespirabil. Vorbim despre temperaturi de 38 – 40 de grade, ce vor topi aproape toată țara.
„Într-adevăr, vorbim de o masă de aer tropical. O masă de aer foarte cald ce determină temperaturi de 40 și ușor peste 40 de grade, în Peninsula Iberică, în această perioadă, în extindere către vestul, centrul, sudul Europei. În zilele următoare și în deplasare, de la mijlocul săptămânii viitoare și în zona țării noastre, astfel încât vremea se va încălzi treptat.
Ei bine, de miercuri, ne așteptăm la o vreme călduroasă, în aproape toată țara. Acest lucru însemnând temperaturi maxime și chiar caniculare, în extindere. Miercuri, temperaturi de caniculă, 35-36 de grade în extremitatea de vest a teritoriului. Joi în aproape toate zonele de câmpie, în vest, în sud, în est, 36-37, poate chiar 38 de grade.Vineri această masă de aer tropical se va restrânge către regiunile sud-estice ale țării noastre: Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea.”, a declarat Alina Şerban, meteorolog ANM, potrivit Antena 3.
Gata cu ploile torențiale
De asemenea, meteorologii anunță că valul de aer tropical va opri, pentru o perioadă, vremea capricioasă. Precipitațiile bogate din ultima perioadă își vor restrânge aria. Veștile sunt proaste mai ales pentru agricultori, care deja se confruntă cu seceta.
„Mai mult decât atât, precipitațiile aproape că vor lipsi cu desăvârșire pe acest tot acest interval. Se știe foarte bine că avem un deficit foarte mare de umezeală în sol. Avem mare nevoie de ploi. Ei bine, acestea vor apărea doar cu totul izolat și slabe cantitativ.
În zonele montane există soluții care ne estimează că s-ar extinde aria precipitațiilor, abia spre sfârșitul săptămânii. Sar vorbim de această dată, de fenomene specifice instabilității atmosferice. Acest lucru însemnând că putem avea cantități mai importante de apă, însă pe a reale destul de restrânse. Oricum nu vor reface deficitul de umezeală din sol, în condițiile în care masa de aer cald se va extinde, iar umezeala, aceea care aproape că nu este, va fi și mai mult evaporată.”, a mai spus Alina Șerban.