Costel Atanasiu, unul dintre cei mai cunoscuți virusologi din România, recomandă ca o anumită categorie de oameni să facă o doză de vaccin anti-COVID o dată la patru luni pentru a nu își pune viața în pericol.

Cercetătorul român care lucrează la Institutul de virologie The Wistar Institute din Philadelphia, SUA, susține că doza 3 a vaccinului anti-COVID este recomandată tuturor persoanelor care au probleme cu sistemul imunitar din cauza unor boli.

Un medic celebru recomandă o doză de vaccin anti-COVID la patru luni

În acest fel, acești oameni își iau o măsură de precauție în plus dacă se vor infecta. Studiile arată că cei vaccinați fac forme ale bolii mult mai ușoare decât cei nevaccinați.

„Booster și doza 3 pentru COVID nu înseamnă același lucru. Boosterul se folosește pentru persoanele sănătoase care au făcut în prealabil două doze. Doză 3 este pentru persoanele imunocompromise (inclusiv pentru cei cu cancer care sunt sub tratament).

Boosterul este în general o jumătate de doză, pe când doză 3 este făcută cu doză întreagă… Dacă vă aduceți aminte, la început boosterul nu a fost aprobat pentru toată lumea. Cei imunocompromiși au primit însă imediat aprobarea pentru doza 3”, a explicat specialistul pe Facebook.

Atenție! Un medic celebru recomandă o doză de vaccin anti-COVID la patru luni. Află dacă ești printre ei
Pixabay

Persoanele care au comorbidități trebuie să se vaccineze periodic

Cel mai important este ca persoanele cu imunitatea compromisă să se imunizeze periodic. Numai așa pot evita o eventuală infectare care să le aducă decesul.

„Persoanele imunocompromise au un sistem imunitar foarte slab, motiv pentru care celulele B și T specifice generate sunt foarte puține. Ei ar trebui practic să facă un vaccin la fiecare 3-4 luni că să fie în siguranță”, a precizat cercetătorul Costel Atanasiu.

Potrivit statisticilor, 2.330.498 de români au făcut doza a treia a vaccinului anti-COVID. În total, de la 27 decembrie 2020, în România au fost utilizate 16.360.071 de doze de vaccin.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 34.255 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 14.570 mai mult decât în ziua anterioară. 4.375 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.