În ultima vreme, Guvernul a venit cu un pachet de măsuri care par a nu fi deloc pe placul cetățenilor.

Noile măsuri vizează plata amenzilor care nu se va mai face ca și până acum, dar și limitarea plății cu bani cash. De când vor intra în vigoare și de când se vor produce efectele.

Vești proaste pentru toți șoferii care, până acum, se bucurau de faptul că pot plăti jumătate din cuantumul unei amenzi, dacă plata se face în 15 zile. Ei bine, în curând, acest lucru nu va mai fi posibil, căci Guvernul a pus pe masă un pachet cu modificări care vizează inclusiv plata amenzilor.

Este vorba despre un proiect de ordonanță de urgență vizează și eliminarea facilității prin care cu toții puteam să plătim jumătate din minimul amenzii primite în termen de 15 zile. Fac parte din pachetul de modificări legislative pe care Guvernul le-a propus.

„Art.22, alin.(2) din Legea nr.203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale, cu modificările și completările ulterioare, contravenienții sancționați în baza prevederilor prezentei legi, a Legii contabilității nr.82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare (…) nu beneficiază de posibilitatea achitării, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ”, se arată în documentul oficial.

Atenție, șoferi! Se elimină facilitatea de a plăti jumătate din valoarea amenzii primite în 15 zile

Limitarea folosirii banilor cash

Schimbări majore au loc și în ceea ce privește magazinile cash & carry, acolo unde românii erau obișnuiți să plătească cu bani cash, limita fiind de 10.000 de lei. Ei bine, acum, această limită s-a micșorat, astfel că Guvernul propune ca plata cash să poată fi efectuată doar în limita a 2.000 de lei.

„Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.”, se mai stipulează în documentul oficial.