Codul Rutier prevede o amendă de 4.000 de lei dacă acest semn lipsește din parbriz. Șoferii trebuie neapărat să îl aibă pus la vedere.

Amendă de 4.000 de lei dacă nu ai acest semn pe parbriz

Poliția Rutiera verifică, atunci când face controale de rutină în trafic, atât actele șoferului și ale mașinii, cât și starea vehiculului. După ce conducătorii auto prezintă documentele solicitate, agenții pot să facă și alte verificări. Iar dacă găsesc anumite nereguli, pot aplica, pe loc amenzi usturătoare.

Este și cazul acestor semne, care trebuie neapărat lipite pe parbrizul mașinii. În cazul în care lipsesc, sancțiunile ajung și la 4.000 de lei.

Citește și:

Descoperă importanța și protecția mărcii înregistrate

Cum Scădem Rapid Colesterolul – Cel Mai Mare Dusman al Sănătății Românului

Bana Vanga, previziuni sumbre pentru 2024! Dezastrele cu care ne-am putea confrunta în noul an

Această regulă a legislației rutiere se aplică pentru șoferii care transportă diferite substanțe. Ei trebuie să aibă la vedere anumite însemne, care să arate exact natura încărcăturii lor.

În România, există un total de 9 categorii de substanțe sau mărfuri periculoase care pot fi transportate cu autovehiculele.

Legea spune că șoferii care conduc un autovehicul implicat în transportul deșeurilor sau mărfurilor periculoase trebuie să afișeze un anumit simbol distinct.

Acesta poate fi pus fie pe parbriz, fie, după caz, pe caroseria mașinii. Însă dacă e pe exterior, riscă să fie deteriorat de condițiile de drum și vreme. Astfel că pentru a risca amenda, e bine să fie pus la loc sigur.

Ce documente trebuie neapărat să aibă la ei șoferii care transportă astfel de subtanțe

Pe lângă semnul distinctiv menționat anterior, șoferii trebuie să aibă și o serie de documente. Autoritățile pot solicita să le verifice și acestea pentru a se asigura că este respectată legea.

Documentele pe care trebuie mereu să le aibă la ei sunt:

  • Licență de transport / execuție pentru astfel de vehicule (se depune cerere la A.R.R.);
  • Un certificat e agreere pentru vehicul, eliberar de R.A.R.;
  • Echipamentele necesare pentru acesta, în conformitate cu prevederile A.D.R.;
  • Panourile și etichetele pentru semnalizare (semnele);
  • Un certificat A.D.R.