Reclamă

Restaurantele din România trebuie să facă o serie de schimbări în ceea ce privește meniurile lor. De miercuri, 15 martie, clienții trebuie să aibă acces la o serie de informații, care până acum nu le-au fost disponibile. În cazul nu care nu vor face acest lucru, patronii riscă amenzi usturătoare.

Restaurantele au obligația ca de miercuri, 15 martie, să treacă în meniu ingredientele fiecărui preparat, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale. În acest fel, susține conducere ANPC, clienții vor și exact ce comandă și ce mănâncă.

Măsura este mai multe decât necesară, spune președintele ANPC, deoarece în vremurile prezente, restaurantele îi pot înșela cu ușurință pe români. Astfel că în loc să știi ce mănânci, te poți trezi că alimentele au fost preparate cu ingrediente dubioase. Așa că localurile trebuie să aibă obligativitatea să-i informeze corect pe cei care le trec pragul.

Aceste noi reglementări sunt valabile pentru restaurante, fast-food-uri, cantine și inclusiv pentru cei care furnizează preparate în regim online.

Consider și acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru., a explicat președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Patronii se apără și explică de ce nu au schimbat încă meniurile

Restaurantele, de cealaltă parte, au amânat să schimbe meniurile, după cum dorește Autoritatea Națională a Protecției Consumatorului. Reprezentanții din domeniu spun că nu au primit o hotărâre oficială în acest sens, și, mai mult decât atât, riscă să-și piardă rețele secrete pentru preparate.

Astfel că până ANPC nu va transmite exact ce trebuie să conțină noile meniuri, nu vor face schimbarea. Mai ales că tipărirea unor noi liste de preparate și prețuri înseamnă un cost în plus pentru patroni, pe care nu sunt dispuși să și-l asume de mai multe ori.

Costurile sunt extrem de mari pentru un restaurant. Costă peste 2.000 de lei ca să achiziționăm aceste valori nutriționale. Avem o gastronomie specifică pe zone. Fiecare locație are rețeta sa și acestea nu se divulgă., a explicat Liliana Agheorghicesei, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro