Coronavirusul reprezintă o luptă grea dusă de medici și autoritățile din România. Cadrele medicale sunt expuse infectării cu virusul chinezesc, iar o parte dintre ele sunt deja aflate în carantină sau izolare.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, susține că toate medicii aflați în prima linie merită un stilulent pentru lupta pe care o duc cu virusul. Așa să, în urma ședinței de Guvern avută astăzi, s-a vorbit și despre răsplătirea celor implicați în această pandemie.

”Fac precizarea că tot în ceea ce privește echipamentele medicale s-a aprobat achiziționarea de spitale modulare și urmează să fie decis administratorul acestora. Este o veste bună și așteptată de cei care activează în domeniu. A doua măsură este legată de stimulentul de risc pentru medicii care tratează pacientii cu coronavirus. Aceștia vor primi un stimulent de 2.500 de lei și nu este supus contribuțiilor sociale. Singura regulă este cea referitoare la impozitul pe venit. 10% din acest stimulent se reține. Guvernul s-a gândit la toate cadrele medicale care sunt implicate în tratamentul pacienților depistați cu coronavirus.”, a precizat Boloș.

Măsuri luate în ședința de astăzi

Ministrul a făcut precizări și cu privire la alte subiecte care au fost discutate astăzi în ședința de Guvern.

”S-au aprobat cinci măsuri care se vor deconta din bani europeni. Fondurile care urmează să fie decontate sunt de 350 milioane de euro. Fac un apel către unitățile sanitare să achiziționeze aceste echipamente care sunt necesare pentru bolnavii pe care îi tratează. Procesul de decontare urmează să de deruleze și îi asigur că vom face tot ce este necesar pentru ca aceste echipamente să se deconteze și pentru ca banii să fie rambursați către cei care s-au implicat.”, spune Ioan Marcel Boloș.

Ministrul susține că o parte din fondurile necesare în această luptă vor fi decontate din Fondurile Europene. De asemenea, Boloș a precizat și faptul că șomajul tehnic ar putea fi majorat dacă lucrurile înaintează.

”Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare să fie decontate din Fondurile Europene. Pe măsură ce lucrurile înaintează vom putea discuta și de o eventuală majorare a fondurilor pentru șomajul tehnic.”, a mai spus acesta.