O nouă regulă pe care elevii trebuie să o respecte în școlile din România are repercusiuni foarte serioase. Dacă o încalcă, tinerii pot rămâne chiar fără bursa de merit.
Elevii riscă să-și piardă bursele dacă fac această greșeală
În era digitalizătii, în care telefoanele mobile au devenit indispensabile, în special în rândul tinerilor, în școli este necesar ca acestea să dispară. Adolescenții sunt nedezlipiți de dispozitivele lor, iar de multe ori le folosesc și cu ea credință, ca să copieze.
În anul școlar 2023-2024, conform legii educației, dar și a regulamentelor școlare, elevii nu mai au voie să-și folosească telefoanele în sala de clasă. Acestea sunt luate de unul dintre profesori și depozitate într-un loc special, până la finalizarea programului.
În cazul în care sunt prinși că copiază cu telefonul sau că încalcă regulile, elevii riscă și sancțiuni. Acestea pot fi diferite, de la o simplă observație scrisă până la retragerea bursei de merit.
Cum îi păcălesc elevii pe profesori
Cea mai mare problemă o reprezintă faptul că elevii nu pot fi verificați. Nimeni nu le poate căuta prin lucruri sau să-i percheziționeze, așa că trebuie crezuți pe cuvânt atunci când susțin că și-au predat telefonul mobil.
Cei mai revoltați de această măsură sunt, bineînțeles, elevii de liceu. Care deja au găsit o modalitate prin care nici să nu se certe cu cadrele didactice, nici să-și predea telefonul mobil.
Adolescenții aleg varianta cea mai simplă: au 2 telefoane la ei. Unul de care se pot despărți și pe care îl predau profesorilor și unul funcțional, cel personal, de care refuză să se despartă.
România încearcă, în acest fel, să se alăture statelor unde instituțiile educative sunt un loc unde tinerii să se poată concentra la maximum. Alte state au interzis telefoanele mobile de ani buni. Iar altele au luat măsuri și mai drastice, cum ar fi interzicerea unor aplicații de socializare.