Reclamă

De la izbucnirea războiului din Ucraina, bucureștenii cumpără în disperare un medicament care s-a administrat pe timpul regimului comunist, imediat după dezastrul produs la Cernobîl, în 1986.

Iodura de potasiu a rămas în amintirea românilor în urma accidentului nuclear de la Cernobîl din anul 1986. La scut timp după acest mare dezastru, regimul comunist a demarat o campanie de distribuire a acestui medicament, mai ales copiilor.

Dr. Florin Dobrescu, specialist în medicină internă este de părere că nu este greșit ca românii să achiziționeze pastile care conțin iodură de potasiu. Însă este foarte important ca ei să știe, cine, cum și în ce doză poate lua tratamentul. Iar aceste lucruri le pot afla numai de la surse oficiale.

Sursa: Social Media

Iodura de potasiu la mare căutare

Invazia rușilor în Ucraina, informațiile confrom cărora radioactivitatea la Cernobîl este în creștere. Dar și, amenințarea cu un război nuclear făcută de președintele Vladimir Putin i-au determinat pe români să ia cu asalt farmaciile. Dezastrul de la centrala de la Cernobîl, din mai 1986, le-a reactivat amintirea pastilelor de iod. Medicament care i-ar fi ajutat și despre care li s-ar fi spus că îi protejează de radiații la momentul respectiv.

Iodul, remediu pentru cancerul de tiroidă

Medicul Florin Dobrescu a mărturisit că era de așteptat ca românii să procedeze așa. Însă, românii ar trebui să cunoască și faptul că iodul nu este antidotul în cazul expunerii la radiațiile radioactive.

„Era de așteptat să se întâmple așa ceva pentru că românii nu au uitat de catastrofa de la Cernobîl și de cum consideră că au fost salvați de pastilele de iod pe care le-au distribuit autoritățile.  Cred că, fiind un medicament strategic, autoritățile dețin rezerve de astfel de pastile pe care să le distribuie populației în caz de urgență”, susține dr. Florin Dobrescu.

Mai mult, iodul ar ajuta doar în cazul cancerului de tiroidă, iar dacă acesta este luat într-o supradoză, deoarece provoacă stop cardiac.

„(…) Dar repet, pastila dee iod te protejează strict de cancerul de tiroidă. Împotriva altor radiații, cu stronțiu rradioactiv, a razelor de tip gama, nu te protejează nicio pastilă. Expunerea la stronțiu produce cancer de oase și leucemii.

Ideal, ele trebuie luate cât mai repede, în primele 24 de ore de la expunere. De aceea, autoritățile ar trebui să acționeze imediat. Absorbția de iod este mai activă în cazul persoanelor sub 40 de ai. Doza unică recomandată este de 2 pastile de 65 mg de iodură de potasiu. Copiilor și femeilor gravide le este suficentă o pastilă. La fel și celor peste 60 de ani. Dar eu recomand la fel de bine și consumul de ceai verde,  care este un bun oxidant, dar și a altor alimente bogate în iod: lapte, vegetale, pește.

În cazul unei supradoze, adică mai mult de 130 mg, poate apărea hipertiroidia, hipotiroida autoimună sau doza poate deveni toxică, caz în care apare stop cardiac”, a mai declara domnul doctor, Florin Dobrescu.


Reclamă

Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro