Contextul cutremurelor din Turcia a creat se pare o conjunctură prin care infractorii pot acționa. Folosindu-se de pretextul solidarității, aceștia inițiază apeluri și cer bani pentru sinistrații din Turcia. Câțiva profesori din România au trecut deja prin această situație.
Apeluri telefonice pentru „solidaritate”
În mod cert nu ai cum să nu fi înduioșat de situația critică prin care cetățenii turci și sirieni trec în acest moment. Un astfel de context însă poate fi folosit, aparent și pentru ilegalități. S-ar fi întâmplat în România în ultimele ore, când mai multe cadre didactice ar fi primit telefoane în care erau îndemnate să doneze bani.
Profesorii erau asigurați chiar că sumele vor ajunge direct la supraviețuitorii cutremurelor din Turcia. Pentru ca planul să fie unul fără cusur, escrocii susțineau că reprezintă Ministerul Educației. Astfel, banii ar urmat să ajungă cât se poate de oficial prin această cale în Turcia.
Reprezentanții Ministerului Educației au luat imediat atitudine în acest sens. A fost transmisă o notă în care li se recomandă celor ce primesc astfel de apeluri să se adreseze organelor competente.
Cel mai probabil, mai mulți români pot primi astfel de telefoane fiind îndemnați să doneze bani. Pentru a-i ajuta pe sinistrații din Turcia există însă alte modalități.
Au fost amenajate centre speciale pentru donații
Imaginea clădirilor prăbușite și a supraviețuitorilor rămași fără familii, sub cerul liber în mod clar este înduioșătoare. Astfel, numeroși oameni vor să fie solidari cu aceste victime ale dezastrului natural din Turcia.
Românii care doresc să întindă o mână de ajutor celor care au rămas fără agoniseală o pot face prin prisma centrelor amenajate cu acest scop.
Ambasada Turciei la București, mai multe primării din România precum și ONG au pus la dispoziție centre de donații pentru sinistrați. Astfel, doritorii pot ajuta cu alimente, îmbrăcăminte, pături. De altfel, doritorii pot dona inclusiv bani, prin prisma Ambasadei Turciei la București.