În contextul pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) trage un semnal de alarmă cu privire la pericolele potențiale din anumite produse de pe piață, care pot afecta sănătatea. Paul Anghel, directorul ANPC, a oferit pentru Digi24 câteva sfaturi esențiale pentru consumatori, subliniind importanța verificării produselor înainte de achiziție.
Printre produsele care pot ascunde pericole se numără alimentele, jucăriile, produsele cosmetice și bijuteriile. Anghel subliniază importanța etichetei produselor cosmetice, menționând că o calitate diferită a tipăririi sau greșelile de pe etichetă pot indica o contrafacere. De asemenea, produsele cosmetice autentice trebuie achiziționate din magazine sau raioane specializate, cu eliberare de documente fiscale.
În ceea ce privește bijuteriile, acestea trebuie cumpărate doar din magazine autorizate. „Bijuteriile vândute la colț de stradă, la prețuri mici, nu sunt ceea ce pretind a fi“, avertizează Anghel. Consumatorii sunt sfătuiți să verifice existența unei autorizații eliberate de ANPC, afișată în interiorul magazinului.
Paul Anghel insistă și asupra atenției pe care cumpărătorii trebuie să o acorde confecțiilor textile şi articolelor de încălțăminte la prețuri prea mici, care pot fi contrafăcute. Recomandă păstrarea bonului de casă pentru eventuale reclamații privind calitatea produsului.
Sistemul rapid de alertă al UE, Safety Gate, este un instrument esențial pentru verificarea alertelor de produse nealimentare neconforme. În plus, consumatorii sunt sfătuiți să examineze ambalajul și prețul produselor, iar ofertele nesolicitate sau vânzătorii ambulanți trebuie evitați. Atenția sporită este recomandată și în cazul promoțiilor afișate; consumatorii ar trebui să verifice detaliile și valabilitatea acestora.
ANPC avertizează, de asemenea, asupra riscurilor cumpărăturilor online de la comercianții care nu au sediu în Uniunea Europeană. Dacă operatorii economici nu au personalitate juridică în UE, protecția intereselor consumatorilor poate fi limitată.
Pentru mai multă siguranță, este indicată utilizarea plăților cu cardul, care permit controlul cheltuielilor și pot oferi protecție în caz de fraudă. Cu numai câteva zile rămase până la Crăciun, consumatorii sunt îndemnați să abordeze cumpărăturile cu atenție pentru a evita produse contrafăcute și pentru a proteja sănătatea și portofelul.