Reclamă

Rujurile sunt periculoase pentru sănătate. Femeile adoră să poarte rujuri și, de ce nu? Strălucirea, hidratarea și orbirea culorilor nu numai că accentuează buzele, dar oferă și un aspect plin de farmec.

Cu toate acestea, rujurile sunt în centrul atenției pentru că sunt încărcate cu substanțe nocive care provoacă probleme grave de sănătate, cum ar fi tusea, iritarea ochilor, respirația șuierătoare etc. În multe cazuri extreme, potrivit medicilor, oamenii au fost diagnosticați și cu cancer.

Pe baza mai multor studii, s-a dovedit că rujurile conțin un amestec nociv de substanțe chimice periculoase pe bază de petrol, multe dintre ele nefiind nici măcar testate pentru siguranță. Aceste substanțe chimice sunt de obicei absorbite prin buze și, de fiecare dată când le lingi, chiar dacă fără să știi, substanțele chimice sunt ingerate.

Buzele sunt cea mai sensibilă parte a corpului după piele și, din cauza lipsei părului și a glandelor sudoripare, sunt lipsite de orice mijloace de apărare naturale. Prin urmare, ele sunt mai predispuse la tăieturi, descuamări, alergii etc.

Care sunt ingredientele folosite în rujuri?

Sursa: Social media

În afară de plumb, o substanță chimică nocivă cunoscută care provoacă hipertensiune și probleme cardiace, alte ingrediente folosite în majoritatea rujurilor sunt:

Metilparaben

Metilparabenul este o substanță chimică folosită în mod obișnuit în multe alimente, produse farmaceutice și produse de înfrumusețare. Este folosit ca și conservant pentru a proteja produsul de atacurile fungice. Se absoarbe în piele foarte repede, dar este greu de stocat în organism. Substanța chimică, multe studii spun că este cancerigenă.

În multe țări europene, metilparabenul este o substanță interzisă din cauza dezvoltării unui posibil cancer și a riscului de atacuri asupra sistemului endocrin. Metilparabenul a fost clasificat drept „risc moderat”.

Ca și metilparabenul, poliparabenul este adăugat ca și conservant în rujuri pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor dăunătoare și a mucegaiului. Ajută la menținerea rujului umed și uleios și îi mărește durata de valabilitate.

Mulți experți au spus că perturbă funcționarea glandelor endocrine și provoacă, de asemenea, alergii grave. Cu toate acestea, baza de date a produselor cosmetice îl listează ca fiind un produs cu risc ridicat.

Dezavantajul produselor fără poliparabeni este că acestea sunt adesea mai solide, pentru a le menține mai mult timp proaspete, deoarece partea moale și uleioasă a ingredientelor este cea care se râncezește cel mai repede.

Retinil palmitat

Este un conservant sintetic care se adaugă ca antioxidant. Retinil palmitatul este o vitamină A sintetică și se spune că este dăunător pentru femeile însărcinate. Baza de date privind produsele cosmetice îl cataloghează ca fiind un „pericol moderat”, deoarece există unele dovezi care îl leagă de unele tipuri de cancer și probleme de reproducere.

Experții spun că atunci când retinilul este expus la razele ultraviolete nocive ale soarelui, compușii de retinol se descompun. Produc radicali toxici care pot deteriora ADN-ul și pot cauza mutații genetice, care sunt un precursor al cancerului.


Reclamă

Share.

Sunt Sebastian și încă de mic visam să învăț tainele jurnalismului și ale televiziunii. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, iar acum, zic eu, sunt pregătit să vă aduc cele mai prospete știri din domenii diverse.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro