Reclamă

Confirmarea celor două cazuri noi de coronavirus în România a pus cetățenii pe jar. Fiind foarte multe întrebări legate de coronavirus și despre cum ne protejăm de virusul chinezesc, Raed Arafat a vorbit într-un interviu cu Andreea Esca despre epidemie.

Mai jos sunt relatate pe scurt afirmațiile lui Arafat. Acesta încearcă să liniștească populația oferind cât mai multe informații și explicații legate de noul virus chinezesc.

Primele lucruri punctate de Raed Arafat în cadrul interviului sunt măsurile de protecție împotriva gripei sau a coronavirusului și igiena.

– Importante sunt măsurile de igienă: spălatul pe mâini, dacă ești răcit nu trebuie să mergi la lucru, trebuie consultat medicul de familie. În secunda în care ai temperatură, stai acasă. Vrei să ieși, porți mască.

– Suprafețele trebuie dezinfectate periodic.

– În acest moment, locurile publice nu sunt periculoase. Situația e monitorizată continuu.

– Panica trebuie să înceteze.

– Nu suntem în situația în care să închidem transportul public

– Când răcești trebuie consultat întâi medicul de familie, nu să mergi direct la spital sau la UPU, deoarece riști să intri în contact cu alte bacterii și virusuri, din cauza aglomerației.

– Medicul de familie poate da indicații, te trimite să faci testul dacă e cazul.

Pentru că astăzi au fost confirmate două noi cazuri de covid-19, în interviu s-a vorbit și despre acestea.

– Cazurile de astăzi au venit din zone care nu erau în definiție de caz nici la izolare, nici la carantină, și totuși s-a dovedit că avem doi pozitivi din aceste zone.

– Europa nu este închisă ermetic. România nu e închisă ermetic. Să spunem că nu mai primim italieni: un cetățean român ia mașina, merge până la Viena, ia avionul de la Viena și vine cu buletinul. Prefer să știu că vine din Italia, să ne spună. Franța, Germania, nu au luat măsuri de închidere a granițelor. Nu au suspendat tratatul Schengen.

Arafat a ținut să menționeze diferența dintre izolare și carantină, pentru ca panica să înceteze.

Carantina am aplicat-o celor care vin din zone care sunt carantinate în țara respectivă. De exemplu: Wuhan, Hubei. Cei veniți din Wuhan intră direct în carantină, nu intră în contact cu nimeni, nici măcar cu familiile lor. Carantina e mult mai dură, persoana trebuie să fie foarte bine monitorizată.

– Izolarea e de fapt autoizolare: am călătorit într-o zonă, nu am simptome, nu era o zonă închisă, dar era acolo un număr mai ridicat de cazuri. Această zonă îmi impune ca eu să merg în autoizolare, să rămân acasă. Se impune automat și familiei.

În interviu se lămurește și problema lipsei alimentelor în caz de izolare a unei localități.

– Dacă ne e teamă că o localitate ar putea fi izolată (sperăm să nu ajungem acolo, acum suntem departe acum de acest moment), ați văzut că în Italia și China, în localitățile izolate s-a asigurat că există cel puțin un supermarket sau două, o farmacie deschise, care deservesc populația. O dată la două zile, o persoană iese cu mască din casă, cumpără și se întoarce. Asta în cazul în care orașul e complet izolat.

Andreea Esca a cerut informații cu privire la pericolul provocat de coronavirus.

– La acest moment, impactul virusului nu depășește cu mult ca și mortalitate virusul gripal. Mortalitatea e undeva la 2-3%.

– Comparativ cu alte coronavirusuri are o mortalitate mai mică. Virusul SARS avea mortalitate de 10%, virusul MERS avea mortalitate 35%.

– Există posibilitatea ca virusul să scadă sau să dispară odată cu încălzirea vremii. Există posibiltiatea să reapară la toamnă.

– Totul depinde de vaccin. Măsurile de acum sunt luate temporar până apare vaccinul. Când apare vaccinul, vaccinarea va deveni soluția prin rupem cercul vicios al virusului. Până la vaccin încercăm să limităm cazurile.

Nici subiectul tânărului din Gorj nu a fost evitat în interviu.

– Expertul în domeniu este domnul Cercel și colegii de la boli infecțioase, ei pot explica ce s-a întâmplat. Nu cred că poimâine testul va ieși din nou pozitiv.

– Testul e specific în măsură de 99%. Din cauza asta se repetă de 2-3 ori, la 24 de ore.

– Când răcești trebuie consultat întâi medicul de familie, nu să mergi direct la spital sau la UPU, deoarece riști să intri în contact cu alte bacterii și virusuri, din cauza aglomerației.

– Medicul de familie poate da indicații, te trimite să faci testul dacă e cazul.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro