Refuzul completării datelor de la recensământul din 2022 se plătește aspru! Iată ce amenzi riști dacă nu participi!

Românii care refuză să completeze datele pentru recensământ riscă amenzi usturătoare. Recensământul online, sau autorecenzarea, poate fi realizat până la 15 mai.

De pe 16 mai până pe 17 iulie 2022 colectarea datelor se va face de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în baza tabelelor. Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în doi pași.

Ce amenzi riscă cei care nu dau datele pentru recensământ

Deși unii se opun sau nu le pasă, recensământul care a fost amânat un an din cauza pandemiei, e obligatoriu. Cei care refuză s-ar putea să aibă regrete cu privire la decizia luată, orice motiv ar avea.

Amenzile pentru necompletarea formularelor pentru recensământ sau pentru completarea greșită a acestuia variază între 1.000 de lei și 3.000 de lei.

Pentru completarea datelor pentru recensământ este nevoie de conexiune la internet și de o adresă de mail valabilă. Se va accesa www.recensamantromania.ro, se va accesa link-ul care duce spre platforma de autorecenzare și va fi completat un formular de preînregistrare, pe baza CNP-ului. Apoi, pe adresa de email menționată, va fi primit chestionarul propriu-zis, cu întrebările specifice.

„În momentul în care se face click pe butonul de transmitere a formularului are loc criptarea automată și codul de 13 cifre se transforma într-un cod de 40 de cifre care reprezintă un identificator statistic, utilizat exclusiv în scopuri stastistice”, a declarat Silvia Pisică, coordonator Recensământ, INS.

Atenție, amenzile sunt uriașe! Câți bani trebuie să plătești dacă completezi datele de la recensământ
arhivă

Angajații care completează datele primesc o zi liberă

Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă de la angajator. Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă angajații prezintă dovada completării formularului online în prima etapă a recensământului populației.

Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

 

Distribuie

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.