Reclamă

În ultimii ani, la nivel naţional, dar şi în judeţul Suceava a apărut o nouă metodă folosită de infractori pentru a-i păcăli pe oameni, „METODA CONCURSUL”.

Mai precis, infractorul apelează telefonic victima şi folosind calităţi false (ex. directori, angajaţi ai unor companii telefonice, societăţi comerciale, firme importante, magazine, etc) pretinde că este este fericitul câştigător al unui premiu consistent, de regulă, în euro.

Victimele sunt în general persoane în vârstă, acestora spunându-se că, pentru a intra în posesia premiului, este necesară achitarea anticipată, prin virament bancar, sau la oficiile poştale a unor diverse cheltuieli: impozite, taxe notariale sau de transport, onorariul comisiei de validare, deschiderea contului sau alte cheltuieli în valoare de câteva mii de lei.

Cei care cad în capcana întinsă de escroci, se află vizibil sub influenţa unei stări euforice, care în aceste situaţii este creată artificial şi este menită să îi facă pe oameni să creadă că „a dat norocul peste ei „.

La 07.02.2020, la orele 08,30, poliţiştii Secţiei 11 Poliţie Rurală Pojorâta au fost sesizaţi de către o bătrână de 92 de ani, din com./sat Pojorâta, cu privire la faptul că în data de 06.02.2020, în jurul orelor 15:29, a fost apelată telefonic, cu număr necunoscut, de către o persoană de sex masculin care s-a prezentat ca fiind operator la compania de telefonie mobilă şi că numărul ei de telefon, alături de alte două numere a fost extras la o tombolă, fiind câştigătoarea unui premiu în valoare de 3000 lei. În continuare, i s-a spus să achiziţioneze o cartelă reîncărcabilă în valoare de 6 euro şi să îi transmită codul de reîncărcare pentru a intra în posesia premiului, respectiv pentru validarea acestuia.

Bătrâna a achiziţionat o cartelă reîncărcabilă pre-plătită, după cum i-a s-a solicitat, dar s-a răzgândit dându-şi seama că este posibil să fie victima unei înşelăciuni. Tocmai de aceea s-a prezentat la unitatea de poliţie, echipajul de serviciu realizând imediat ca femeia a fost victima unei tentative de înşelăciune, consiliind-o pe aceasta şi îndrumând-o să nu comunice nimănui codul de reîncărcare, astfel nefiind creat niciun prejudiciu.

Totodată, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de „înşelăciune”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro