Reclamă

Grupuri chineze susținute de stat, printre care Mustang Panda și Tonto Team, au vizat firme rusești din domeniul aerospațial și de apărare pentru a obține informații despre capacitățile militare ale Moscovei, conform cercetătorilor taiwanezi de la firma de securitate cibernetică TeamT5. În timp ce relațiile diplomatice dintre Moscova și Beijing par apropiate, „descoperirile noastre tehnice descriu o imagine diferită”, a declarat Che Chang, analist senior al TeamT5.

Atacurile cibernetice urmăresc furtul de date sensibile despre programele avansate de armament ale Rusiei, inclusiv submarinele nucleare. Tonto Team, de exemplu, s-a prezentat drept Rubin Design Bureau, un cunoscut producător de submarine, pentru a accesa informații prețioase. Aceste acțiuni subliniază prăpastia dintre relațiile de suprafață și activitățile ascunse dintre cele două țări.

Aceste operațiuni cibernetice nu sunt o noutate, având în vedere că grupurile chineze de hacking au vizat de mai mult timp ținte din Europa, Statele Unite și Taiwan. Mustang Panda a fost anterior implicat într-o operațiune condusă de SUA și Franța, în care s-a descoperit că grupul ar fi fost plătit de Republica Populară Chineză pentru dezvoltarea de software rău intenționat.

Rusia și China au mai semnat acorduri de securitate, în 2009 și 2015, prin care au convenit să nu efectueze atacuri cibernetice unul împotriva celuilalt. Cu toate acestea, atacurile recente arată că granița dintre încredere și suspiciune este una subțire. „Suntem siguri că guvernul rus este conștient de faptul că China conduce aceste atacuri, deoarece unele companii ruse le-au atribuit lor”, a spus Chang.

Oleg Shakirov, cercetător doctorand la Johns Hopkins School of Advanced International Studies, a subliniat că mai multe companii private ruse au fost vizate, inclusiv Rostelecom, care a raportat că un număr mare de grupuri chineze reprezintă o amenințare semnificativă. Cu toate acestea, în ciuda acestor incidente, guvernul rus nu a reacționat public, tratând problema mai degrabă ca o provocare tehnică și nu ca o amenințare politică.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro