Atacurile aeriene ale Turciei în nord-estul Siriei au întrerupt accesul la electricitate și apă pentru mai mult de un milion de persoane, conform datelor colectate de BBC. Aceste acțiuni militare au avut loc între octombrie 2019 și ianuarie 2024 și au vizat zăcămintele de petrol, instalațiile de gaze și centralele electrice din Administrația Autonomă a Siriei de Nord și de Est (AANES), controlată de kurzi.
Atacurile au intensificat criza umanitară într-o regiune afectată de un conflict civil prelungit și de o secetă extremă în ultimii patru ani, atribuită schimbărilor climatice. Alimentarea cu apă, deja deficitară, a fost întreruptă din octombrie anul trecut, când au fost lovite infrastructurile electrice vitale, inclusiv stația principală de apă din Alouk, care alimentează provincia Hassakeh.
Guvernul turc a afirmat că a vizat „surse de venit și capabilități” ale grupului kurd, considerat terorist de către Ankara. În același timp, Autoritatea Autonomă a Siriei de Nord și de Est a acuzat Turcia de tentativa de a „distruge existența poporului nostru”.
La nivel local, peste un milion de locuitori din Hassakeh depind acum de livrări de apă din surse aflate la 20 km distanță, efectuate cu ajutorul autocisternelor. Consiliul de apă prioritizează distribuirea resursei către centre esențiale, precum școli, orfelinate și spitale, dar aceasta nu este suficientă pentru a acoperi nevoile generale.
Turcia a efectuat lovituri asupra stațiilor de transfer de energie electrică din orașele Amouda, Qamishli și Darbasiyah, precum și asupra centralei electrice Swadiyah. Organizații internaționale, inclusiv ONU, au declarat că acțiunile Turciei ar putea constitui crime de război, privând civilii de resurse de bază.
În timp ce guvernul turc susține că operațiunile sale respectă dreptul internațional și pune penuria de apă pe seama schimbărilor climatice și a întreținerii deficitare a infrastructurii, rapoarte ale diferitelor organizații internaționale cer investigații pentru a verifica posibilele încălcări ale dreptului internațional.
Osman Gaddo, responsabil cu testarea apei la consiliul de apă, a declarat pentru BBC: „Am făcut atât de multe sacrificii – atât de mulți dintre noi au murit în luptă. Dar nimeni nu vine să ne salveze. Cerem doar apă de băut”.