Reclamă
Reclamă

Cel puțin trei sisteme antiaeriene cu rază lungă rusești staționate în Crimeea au fost atacate zilele trecute de trupele ucrainene. Distrugerea ori avarierea acestor sisteme afectează capacitatea militară a Rusiei în peninsula Crimeea și ar crea breșe importante în „bula” de apărare antiaeriană a armatei ruse din regiune. Moscova a decis trimiterea în zonă a celui mai avansat sistem antiaerian și antirachetă din dotarea armatei ruse, S-500 „Prometeu”.

Până acum, din sursele OSINT, Digi24.ro a identificat următoarele ținte lovite de ucraineni: baza aeriană Belbek (lângă Sevastopol, sud-vestul peninsulei Crimeea), baza Djankoi (centru-nord) și Ciornomorske și Ievpatoria (vest). Unitățile lovite fac parte din Divizia 31 Apărare Antiaeriană, staționată în Crimeea.

Ucrainenii au atacat bazele rusești cu rachete ATACMS, cu rază de 300 de kilometri, lansate de vehiculele HIMARS. Cel puțin 10 astfel de rachete, cu muniții cu dispersie, au fost folosite în atacuri. Armata ucraineană a publicat și o înregistrare video în care se arată distrugerea unui centru de comandă rusesc de către o dronă kamikaze. Atacul a avut loc într-o zonă neprecizată.

Reclamă

Imaginile din satelit de după atacuri arată că în baza Ievpatoria a fost distrus radarul unui sistem S-300 PS și au fost avariate cel puțin două lansatoare mobile. În baza Djankoi a fost distrus un radar de descoperire a țintelor aeriene și avariat un lansator de rachete antiaeriene. La baza Belbek/Sevastopol au fost distruse un radar al unui sistem S-400 și cel puțin un lansator de rachete antiaeriene. Kievul susține că au fost distruse și depozite de muniții în toate locațiile atacate.

Rușii nu au confirmat direct pierderile suferite în aceste atacuri, dar președintele Vladimir Putin a decis transferarea în Crimeea a sistemului antiaerian S-500, cunoscut și sub denumirea de „Prometeu”. Aparent, acesta este singurul astfel de sistem aflat în prezent în dotarea Rusiei.

Interesant este că bazele Djankoi și Belbek au fost deja ținte în mai multe rânduri. Aerodromul de la Djankoi a mai fost atacat în luna aprilie, iar la Belbek a avut loc recent un raid ucrainean cu drone kamikaze, care a distrus două avioane la sol și a lovit un sistem S-400.

De cel puțin o lună, oficialii Kievului au promis că avioanele F-16 vor intra pe frontul ucrainean între finalul lunii iunie și începutul lunii iulie, iar atacurile frecvente asupra sistemelor antiaeriene din Crimeea sugerează intenția Ucrainei de a pregăti terenul pentru aceste avioane. Experții militari occidentali consideră aceste acțiuni ca fiind operațiuni de „modelare” pentru a asigura o mai mare libertate de mișcare avioanelor F-16 în regiune.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro