Ucraina a lansat un atac semnificativ cu drone și rachete asupra teritoriului rus, avariind uzine din cel puțin trei orașe, închizând aeroporturi și determinând trecerea unor școli la învățământul online, conform oficialilor locali și presei ruse.
Rusia susține că a doborât peste 200 de drone ucrainene și cinci rachete balistice ATACMS, de proveniență americană. Atacul ar fi vizat 12 regiuni din Federația Rusă, potrivit canalului rusesc de Telegram, Shot. „Inamicul a organizat un atac combinat masiv pe teritoriul regiunilor rusești”, a afirmat un blogger rus de război cunoscut, Dva Maiora.
În orașele Saratov și Engels, situate de-a lungul râului Volga, un atac masiv cu drone a avariat două situri industriale, informează Roman Busarghin, guvernatorul regiunii Saratov. Acesta a menționat că școlile din regiune au trecut la învățământul la distanță, continuând o situație precedentă când Ucraina a susținut că a lovit un depozit de petrol din zonă.
Astra, un canal de știri independent, a raportat un incendiu la un sit industrial din orașul Kazan, declanșat de un atac cu dronă. De asemenea, Aleksandr Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, a confirmat un atac major cu rachete ucrainene în zonă, fără a clarifica însă tipul rachetelor utilizate.
Restricții de zbor au fost impuse în Kazan, Saratov, Penza, Ulianovsk și Nijnekamsk, conform agenției pentru transport aerian din Rusia. La Nijnekamsk, sirenele de atac au fost activate la rafinăria Taneco, deși Ministerul rus al Apărării nu a comentat incidentul, iar Reuters nu a putut confirma exactitatea informațiilor referitoare la rachetele ATACMS.
Surse ucrainene au indicat că aceste drone au lovit din nou depozitul de petrol din orașul rus Engels, provocând incendii la rezervoarele de combustibil pentru bombardierele Tu-160. Ucraina a folosit pentru prima dată rachetele ATACMS și Storm Shadow împotriva Rusiei pe 21 noiembrie anul trecut, în timp ce Rusia a răspuns cu o nouă rachetă balistică hipersonică denumită „Oreșnik”.
Vladimir Putin a avertizat că războiul din Ucraina ar putea escalada din cauza intervențiilor vestice, pe fondul presiunilor exercitate de președintele ales al SUA, Donald Trump, care pledează pentru o încetare a focului și negocieri de pace.