Reclamă
Reclamă

Atacurile aeriene israeliene de marți au ucis cel puțin 17 palestinieni în două tabere de refugiați din Fâșia Gaza. Tancurile israeliene au avansat adânc în orașul Rafah, din sudul enclavei, au declarat localnicii și medicii, potrivit Reuters.

Locuitorii au raportat bombardamente intense dinspre tancuri și avioane în mai multe zone din Rafah. Mulți dintre cei refugiați aici înainte de luna mai au fost deja forțați să se mute spre nord după invadarea orașului de către forțele israeliene. „Rafah este bombardat fără nicio intervenție din partea lumii, ocupația (Israelul) acționează liber aici”, a declarat un locuitor din Rafah și tată a șase copii, printr-o aplicație de chat.

Tancurile israeliene operau în vestul Rafah, în zonele Tel Al-Sultan, Al-Izba și Zurub, dar și în centrul orașului, în Shaboura. Ei au continuat să ocupe cartierele estice și zona de frontieră cu Egiptul, inclusiv punctul de trecere Rafah. „Există forțe israeliene în majoritatea zonelor, există și rezistență puternică și îi fac să plătească scump, dar ocupația nu este etică și distruge orașul și tabăra de refugiați”, a mai spus localnicul.

Reclamă

Oficialii din domeniul sănătății din Palestina au declarat că un bărbat a fost ucis dimineața de focuri de armă israeliene în estul orașului Rafah. Medicii sunt de părere că mulți alți oameni au fost uciși în ultimele zile și săptămâni, dar echipele de salvare nu au putut ajunge la ei. Armata israeliană a declarat că își continuă „activitatea precisă, bazată pe informații” în Rafah, ucigând mulți palestinieni înarmați în ultima zi, în lupte la apropiere, și confiscând arme. Forțele aeriene au lovit zeci de ținte în Fâșia Gaza în ultima zi, a adăugat aceasta.

În centrul Fâșiei Gaza, două atacuri aeriene israeliene asupra a două case au ucis 17 palestinieni în Al-Nuseirat și Al-Bureij, tabere de refugiați care găzduiesc familiile și descendenții celor care au fugit în Gaza în urma războiului din 1948 din Israel. „Cu fiecare oră de întârziere, Israelul ucide mai mulți oameni. Vrem o încetare a focului acum”, a spus Khalil, un profesor de 45 de ani din Gaza, acum strămutat cu familia în orașul Deir Al-Balah. „Ajunge cu sângele nostru, o spun Israelului, Americii și liderilor noștri. Războiul trebuie să se oprească,” a adăugat el printr-un mesaj prin aplicația de chat.

Armata israeliană nu a comentat direct asupra celor 17 persoane ucise, dar a spus că forțele continuă să opereze împotriva facțiunilor militante din Gaza. Un comandant al unui grup de lunetiști din Jihadul Islamic a fost ucis de un avion de război israelian, iar trupele au „eliminat” și o celulă militară, conform comunicatului forțelor armate.

Hamas și Jihadul Islamic au declarat că forțele lor s-au confruntat cu trupele israeliene cu rachete antitanc, bombe cu mortar și dispozitive explozive pre-plantate. Campania terestră și aeriană a Israelului a început după un atac al militanților Hamas în sudul Israelului pe 7 octombrie, care a rezultat în moartea a aproximativ 1.200 de oameni și răpirea a peste 250 de ostatici, conform bilanțurilor israeliene.

Ofensiva a cauzat distrugerea masivă în Gaza, cu peste 37.400 de persoane ucise și o mare parte din populație lăsată fără adăpost, conform autorităților sanitare palestiniene. Încercările de a aranja o încetare a focului au eșuat, Hamas solicitând încheierea războiului și retragerea israeliană din Gaza. Premierul israelian Benjamin Netanyahu refuză să pună capăt războiului înainte ca Hamas să fie eradicat și ostaticii să fie eliberați.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro