Recentul atac iranian împotriva Israelului aduce un avantaj neașteptat premierului israelian Benjamin Netanyahu, schimbând percepția internațională și oferindu-i un nou impuls politic. Atacul din weekend, implicând rachete și drone, este caracterizat de Iran ca o schimbare a „ecuației strategice” între Israel și Iran, cu impact semnificativ asupra conflictului din Gaza și potențialul unui război largit într-o regiune tensionată.

Netanyahu pare să capitalizeze pe această evoluție pentru a-și consolida poziția, folosind atacul pentru a justifica acțiunile militare încrucișate împotriva Hamas și posibil în direcția Hezbollah-ului libanez. Declarat de some critici a fi exagerat riscurile unui atac direct iranian, acum, liderul israelian folosește incidentul pentru a-și contrazice detractorii.

Atacul iranian a venit într-un moment cheie pentru Netanyahu, care se confrunta cu presiuni internaționale și interne pentru a opri ofensiva în Gaza. Președintele SUA, Joe Biden, și aliații europeni exprimaseră rezerve cu privire la escaladarea conflictului, însă, sprijinul occidental pare să se realinieze în favoarea Israelului post-atac.

Un oficial anonim al guvernului israelian sugerează că răspunsul Israelului va fi măsurat, cu acțiuni limitate și măsurate, având în vedere construcția unei coaliții puternice anti-Iran. Deși escaladarea completă este evitată, acțiunile israeliene ți propun să transmită un mesaj clar, menținând în același timp suportul aliaților lor occidentali.