Atacurile cibernetice sunt din ce în ce mai dese, iar cei care accesează diverse link-uri nu sunt deloc puțini. Pentru a preveni aceste situații și a le oferi o lecție românilor, autoritățile s-au gândit să îi păcălească pe aceștia cu o ofertă de vacanță.
Nu mai puțin de 20 de mii de cetățeni români au accesat link-ul cu așa zisa ofertă de vacanță, la un preț foarte redus. Această ofertă ascundea, de fapt, un atac cibernetic. Polițiștii și experții în cibernetică au conceput acest test, pentru a-i avertiza pe români.
Fraudele cibernetice, un fenomen din ce în ce mai agravat
La nivelul țării noastre, numărul atacurilor cibernetice au crescut de o mie de ori, în ultimul an. Astfel, polițiștii și specialiștii Directoratului Național de Siguranță Cibernetică au desfățurat acest test timp de trei zile. Pentru a vedea vigilența și dexteritatea românilor, aceștia au lansat un link cu o ofertă ce promitea mai multe vacanțe exotice, la un preț foarte redus.
La vederea acestei oferte, zeci de mii de românii s-au grăbit să acceseze link-ul, crezând că au tras lozul câștigător. Așadar, fără a mai verifica adresa de unde au primit oferta, aceștia au dat click rapid. De data aceasta au avut noroc, încât a fost un test. Dacă era un real atac cibernetic, aceștia riscau ca datele bancare și telefoanele sau laptop-urile să le fie compromise.
Cum prevenim atacurile cibernetice? Specialiștii îți spun care sunt primele semne
Avocatul Magda Popescu îi atenționează pe români în graba de a accesa link-urile necunoscute pe care le primesc.
„Cel mai bine e să ne punem întrebarea: oare de ce e atât de ieftin? De principiu, dacă pare și sună prea bine ca să fie adevărat, chiar nu e adevărat”, a explicat avocat Magda Popescu, pentru ProTv.
Pentru un grad și mai mare de siguranță, Siguranța online.ro este site-ul unde putem învăța cum să ne ferim de atacurile cibernetice.
De asemenea, nu trebuie să deschidem fiecare atașament care pare trimis de bănci sau de persoane cunoscute. Trebuie să verificăm, mai întâi de toate, dacă nu provine de la o adresă falsă.
„Niciodată, nici o bancă nu ne va cere să ne introducem credențialele, username și parola sau datele cardului printr-un link, sms sau email”, a explicat Alin Becheanu, președintele comisiei antifraudă, tot pentru sursa amintită.
Ce se întâmplă în momentul în care accesăm un link
„În momentul în care apăsăm pe link se descărca o aplicație. Dacă o instalăm și îi acordăm premisiuni, atacatorii aveau acces la toate datele noastre personale, inclusv bancare și de autentificare”, a explicat Mihai Rotariu, Manager al DNSC, pentru sursa amintită.