Un incident tragic a avut loc sâmbătă noaptea în centrul Parisului, în apropiere de celebrul Turn Eiffel. Potrivit informațiilor anunțate de ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, o persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în urma unui atac perpetrat de către un individ în vârstă de 26 de ani, de origine franceză și iraniană.

Atacatorul era în posesia unui „kit terorist” conținând explozibili și fusese deja arestat în 2016 pentru planificarea unui atentat. Ultimele informații dezvăluie faptul că acesta suferă de tulburări psihice.

Victima decedată este un turist german care deținea și cetățenia filipineză, conform unor surse din poliția franceză.

Bărbatul a suferit multiple lovituri la cap, spate și umeri, în timp ce alte două persoane au fost rănite în atac, una dintre ele fiind lovită cu un ciocan. Potrivit Agenției France Presse (AFP), atacatorul a strigat „Allah Akbar”, conform unei surse din poliția locală.

Personalitatea individului era cunoscută serviciilor de informații pentru asocierea sa cu islamul radical și pentru problemele psihice pe care le avea. Acesta a afirmat că nu mai poate tolera faptul că musulmanii sunt uciși în Gaza și Afganistan.

Răspuns prompt al forțelor de ordine

Intervenția poliției a fost deosebit de rapidă, datorită dispozitivului suplimentat de securitate și prezenței sporite a forțelor de ordine pe străzile Parisului.

Parchetul Național Antiterorist s-a autosesizat, ceea ce confirmă caracterul terorist al atacului. Această întâmplare nefericită subliniază importanța menținerii măsurilor de securitate și prezenței vigilenței sporite în fața amenințărilor teroriste.

Atacul violent desfășurat în plin centrul Parisului are un impact semnificativ asupra cetățenilor și reamintește de vulnerabilitatea orașelor europene în fața terorismului.

Este necesară o abordare dinamică în ceea ce privește securitatea publică, cu implicarea atât a autorităților responsabile, cât și a comunității în general, conform specialiștilor.