Saleh al-Arouri, un lider de rang înalt al grupării Hamas, a fost ucis în urma unui atac cu dronă în cartierul sudic Dahiyeh din Beirut, Liban, pe 2 ianuarie 2024.

Acesta avea 57 de ani și era cel mai înalt oficial Hamas ucis de la începerea războiului cu Israelul în urma atacului din 7 octombrie.

În acea zi, luptători Hamas au invadat Israelul, atacând comunități de-a lungul graniței și răpind aproximativ 240 de oameni către Gaza, în timp ce au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili.

Implicații Politice și Militare

Al-Arouri era un membru cheie în Brigăzile Qassam, aripa armată a Hamas, și era considerat liderul de facto al aripii militare a Hamas în Cisiordania, supervizând atacuri acolo, potrivit rapoartelor mass-media israeliene. Se crede că a fost implicat în răpirea și uciderea a trei adolescenți israelieni în Cisiordania ocupată în 2014 și a fost închis în închisorile israeliene pentru alte atacuri.

Reacții Regionale și Internaționale

Moartea sa a provocat un val de reacții în întreaga regiune, cu Hezbollah numind atacul „un asalt grav asupra Libanului, poporului său, securității, suveranității și rezistenței sale”. Hezbollah a avertizat că „această crimă nu va trece fără răspuns și pedeapsă”. De asemenea, Iranul, un susținător major al ambelor grupuri, a declarat că uciderea lui Arouri va „aprind cu siguranță un alt val în venele rezistenței”. Premierul interimar al Libanului, Najib Mikati, a descris uciderea ca un nou „crimă de război israeliană” care vizează implicarea Libanului într-o nouă fază a conflictului.

Contextul Conflictului

Această ucidere subliniază complexitatea și volatilitatea continuă a conflictului din Orientul Mijlociu. Cu o situație deja tensionată în Gaza, această dezvoltare adaugă un alt nivel de incertitudine cu privire la modul în care Hezbollah și alte forțe din regiune ar putea răspunde, amplificând riscul unei escaladări suplimentare a violenței.

Concluzii și Perspective

Moartea lui Arouri și circumstanțele sale nu sunt doar importante prin prisma identității persoanei ucise, ci și a locației unde s-a petrecut atacul – într-o zonă cunoscută ca un bastion Hezbollah din Liban. Acest fapt subliniază natura complexă și interconectată a conflictului regional și crește tensiunile într-o perioadă deja instabilă, cu toate părțile implicate așteptând cu nerăbdare următoarele mișcări și răspunsuri.