Reclamă
Reclamă

Rusia a lansat o nouă ploaie de rachete și drone într-un atac masiv peste noapte asupra Ucrainei, sâmbătă, distrugând instalațiile energetice din sud-estul și vestul țării și rănind cel puțin doi lucrători din domeniul energiei, au declarat oficialii ucraineni din Zaporojie și Liov.

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 12 dintre cele 16 rachete și toate cele 13 drone lansate de Rusia, în a doua lovitură de mare amploare din această săptămână, au transmis forțele aeriene ucrainene. Alertele au sunat câteva ore în miezul nopții, informează Reuters.

Operatorul național de rețea, Ukrenergo, a declarat că echipamentele de la unitățile sale din regiunea Zaporojie din sud-est și regiunea Liov din vest au fost avariate de atacuri. Doi lucrători din domeniul energiei din regiunea Zaporojie au fost răniți și duși la spital, se arată în comunicat.

Reclamă

Ivan Fedorov, guvernatorul din Zaporojie, a declarat că incendiul a izbucnit la o instalație de infrastructură energetică din regiune și o evaluare suplimentară a pagubelor este în curs de desfășurare, pe măsură ce brigăzile de reparații și lucrătorii de urgență au intervenit după atac. „Putem spune cu siguranță: inamicul nu se va opri. Ucraina are nevoie de sisteme de apărare aeriană”, a spus Fedorov pe Telegram.

Moscova a declarat că atacurile sale aeriene împotriva infrastructurii energetice ucrainene au fost o răzbunare pentru atacurile cu drone ucrainene asupra teritoriului rus.

Guvernatorul regional din Liov, Maksim Kozițcîi, a declarat că 67 de pompieri și 12 vehicule speciale au fost implicate în stingerea incendiului în regiunea sa de la granița cu Polonia. El a spus că nu au fost victime în regiunea Lviv.

Din martie, forțele ruse și-au intensificat bombardamentele asupra sistemului energetic ucrainean, eliminând aproximativ jumătate din capacitatea de generare disponibilă a țării și provocând o criză severă de energie. În ciuda vremii calde de vară, orașele ucrainene se confruntă cu întreruperi programate de energie, iar importurile de energie electrică ale țării de la vecinii săi europeni sunt la niveluri record.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro