Reclamă

Atacul cu rachete balistice efectuat de Iran asupra Israelului, marți, a fost descris de experți ca fiind mai extins, mai complex și folosind arme mai avansate decât cele utilizate în aprilie. Experții consultați de Reuters au subliniat provocările sporite aduse apărării antirachetă israeliene, inclusiv faptul că mai multe focoase ar fi trecut neatinse prin sistemele de apărare.

Peste 180 de rachete au fost lansate, conform analizei preliminare, cele mai noi rachete fiind identificate ca Fattah-1 și Kheybarshekan, care au o rază de acțiune de aproximativ 1.400 de kilometri. Ambele tipuri de rachete iraniene sunt echipate cu focoase manevrabile, care ar pune în dificultate interceptarea, și folosesc combustibil solid, permițând un timp de reacție redus pentru detectare.

Jeffrey Lewis, director al Programului de neproliferare în Asia de Est la Centrul James Martin, a explicat că „o pregătire mai scurtă pentru lansare permite rachetelor să lovească simultan, punând mai mult la încercare apărarea”. El a adăugat că „ogivele pot manevra pentru a complica alocarea interceptoarelor și cresc precizia loviturilor”.

Atacul precedent din aprilie a fost în mare parte interceptat de apărările americane și israeliene, rachetele de atunci fiind majoritar de tip Emad cu combustibil lichid, caracterizate printr-o rată de eșec ridicată. Rachetele mai avansate din atacul recent au o precizie îmbunătățită, Fabian Hinz de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice explicând că rata de eroare este de aproximativ 20 de metri.

Videoclipurile atacului au surprins vehicule de reintrare și resturi de rachete coborând spre sol, unele rachete fiind interceptate inclusiv de distrugătoarele americane ale Flotei Marine. Aproximativ o duzină de interceptoare au fost lansate împotriva rachetelor balistice iraniene.

Ankit Panda de la Carnegie Endowment for International Peace a subliniat dificultatea comparațiilor directe cu atacurile din aprilie, punctând diversitatea armamentului, structura atacurilor și adaptările defensive. Malcolm Davis, analist din partea Australian Strategic Policy Institute, a avertizat că atacuri viitoare ar putea fi și mai complexe, combinând atacuri cu rachete de croazieră și drone.

Israelul nu a raportat inițial victime după atacul de marți, iar informațiile privind pagubele materiale sunt limitate.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro